thesinge.com
Rondvaart door Nationaal Park De Alde Feanen

Vanmiddag is ons derde en laatste uitstapje van het zomerseizoen. Het wordt een middagje Friesland.

Rond twaalf uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt richting Eernewoude, of zoals de friezen zeggen Earnewâld.
Een groot gedeelte van de route, met alleen maar snelwegen, is eigenlijk niks aan. Het laatste stukje maakt veel goed. Dat is een mooi landweggetje door 'Nationaal Park De Alde Feanen'. 'k Had gehoopt dat we er, net als ik bij de voorbereidingen, ooievaars zouden aantreffen. Maar helaas lieten ze zich op dit tijdstip niet zien. Als je meer wilt weten over de ooievaarspopulatie in Eernewoude, dan is deze website een leuke aanrader.
We maken nog even een rondje door het dorp, langs de haven vol plezierboten, om uiteindelijk te parkeren bij de steiger waar de rondvaartboten van 'Rondvaardij Princenhof' liggen. Zoals afgesproken ga ik me melden bij de kiosk, maar daar is nog niemand. Oké, het is ook nog geen half twee, de tijd dat we kunnen inschepen, maar toch. Net als de anderen die staan te wachten, moeten we nog even geduld hebben. En dat hebben we. Uiteindelijk gaan we aan boord van 'm.p.s. Wetterprinses'. Trouwens, m.p.s. staat voor motor passagierschip.
Stipt om twee uur gaan de trossen los, en begint onze rondvaart door 'Nationaal Park De Alde Feanen'.
Vaar je met ons mee?

Op ontdekkingstocht in eigen provincie

Vanmiddag is ons tweede uitstapje van dit zomerseizoen. Het weer is prima en vol goede moed vertrekken we rond half één vanaf dorpshuis Trefpunt.

We gaan op ontdekkingstocht in een uniek gebied in het zuidoosten van onze provincie, het prachtige WESTERWOLDE.
Het is een schitterend gebied met een afwisselend landschap; akkerland, heidevelden, oude bossen, verscholen vennen en moerassen, mooie gehuchtjes en vriendelijke dorpjes.
De drie Aa's, De Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa, kronkelen door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna.
Via allerlei slingerweggetjes komen we in prachtige buurtschappen, gehuchtjes, dorpjes en streken. Verrassend, en voor velen, onbekende plekjes. Soms lijkt het, alsof de tijd heeft stilgestaan.
Buurtschappen als Holte, Höfte, Wessinghuizen en Oud Veele zijn van die plekje. Schitterend.
Uiteindelijk komen we aan in Smeerling. Hier, bij 'Gasterij Natuurlijk Smeerling' , gaan we koffie-/theedrinken. Op hun website is niets gelogen. 'Prachtig Smeerling, gastvrij onthaal, unieke en gemoedelijke sfeer'. We kunnen gezellig buiten zitten en genieten van de rust, de natuur, de passanten, de heerlijke 'spoulkom' mit koffie/thee en de huisgemaakte boerencake. Man, wat hebben we het goed! Voor degenen die kunnen en willen, is er voldoende tijd om even rond te snuffelen in de huiswinkel van de gasterij. Iemand die nog op zoek is naar antiek, vintage of curiosa, kan even naar de boerderij aan de overkant lopen. Daar, bij 'Smeerling Antiek en Restauratie' is echt van alles te koop. Liever even de natuur in? Ook dat is mogelijk. Een prachtig rondje in het dal van de Ruiten Aa, met diverse soorten granen, jonge ooievaars op hun nest, een houten bruggetje, Lakenvelders en nog veel meer.
Kom, we vervolgen onze route en gaan nog meer ontdekken in het prachtige Westerwolde.

Uitstapje

Vanmiddag is ons eerste uitstapje van dit zomerseizoen. Deze is mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente, die we via dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.
Nogmaals onze hartelijke dank.

We verzamelen bij dorpshuis Trefpunt, en vertrekken rond kwart over één richting Norg.
Volgens de weersverwachting kan vanmiddag hier en daar een bui vallen. Als het hier is als wij daar zijn, is dat prima toch? En voor hetzelfde geld manouvreren we net tussen de buien door.
Iedereen is goed gemutst en heeft wel zin in een uitstapje. Helaas hebben een paar mensen wegens gezondheidsproblemen moeten afzeggen. Jammer, ze hadden graag mee gewild. Hopelijk zijn ze een volgende keer wel van de partij.

Via Middelbert, Engelbert, Waterhuizen, Haren rijden we naar Eelde-Paterswolde. We vervolgen onze route met nog meer mooie landweggetjes, prachtige natuur, meren, bossen, landbouwgronden en meanderende beekjes en diepjes. Ook de glooiingen van de Hondsrug zijn op onze route duidelijk zichtbaar. Via Altena, Lieveren en Langelo, arriveren we bij onze eerste pleisterplaats
Café-Zaal-Slijterij Zwaneveld in Norg. We worden vriendelijk en gastvrij ontvangen en aan de stamtafel in het etablissement, is het goed toeven.
Bij droog weer hadden we nog even door de aangrenzende vlindertuin kunnen lopen, maar dat zat er door een regenbuitje niet in. Dat was niet aanlokkelijk.
Kom, we gaan verder.

We rijden richting Peest. Toen ik bij mijn voorbereiding van dit uitstapje door Peest reed, was er de nacht er voor een windhoos of valwind over getrokken. 'k Hoorde dat takken en bomen de wegen hadden verspert en sommige delen waren afgesloten geweest voor verkeer. De hele nacht was men druk geweest om de wegen weer begaanbaar te maken. Het was een chaos. Die middag nog steeds. Overal waren mensen bezig om takken en bomen op te ruimen en de schade op te nemen. Nu, na onderzoek, blijkt er sprake te zijn van een tornado, die in een baan ook over Drenthe is getrokken. Op de website van Peest is te zien, hoe bomen als reuzen, als luciferstokjes omver zijn geblazen. (klik op de website van Peest voor meer foto's op verder)
Als we er vanmiddag doorrijden is alles al bijna opgeruimd, maar de gevolgen zijn nog duidelijk te zien.

We vervolgen onze route via Zeijen, Oudemolen, Gasteren, langs de Magnuskerk in Anloo, Schipborg, Zuidlaren, De Groeve naar Paviljoen De Leine in Kropswolde.
Hier, aan de rand van het Zuidlaardermeer, is een prima plek voor ons borreluurtje en diner. Binnen hebben we een mooi gereserveerde plek en is de lange tafel al voor ons gedekt.
Ook al trekt er nu net een fikse bui over het Zuidlaardermeer, dat zal de pret niet drukken. Het is een gezellige boel en we vermaken ons prima. Ook hier is de bediening vriendelijk en gastvrij en ze verwennen ons met lekkere hapjes en een heerlijk diner.
Dan, tevreden en met een volle buik, is het tijd om richting Taisn tegaan.

De reacties op ons eerste uitstapje waren weer erg positief. Altijd fijn om te horen dat men heeft genoten van de gezelligheid, de mooie route, het eten en drinken.
Ik zeg:"Tot ons volgend uitstapje in juli. Jullie horen weer van me".

Tot slot een paar foto's. Sommige heb ik gemaakt tijdens mijn voorbereiding, anderen vanmiddag.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_7387.JPG
Landgoed De Braak Paterswolde
IMG_7377.JPG
IMG_7392.JPG
Eelderdiep
IMG_7394.JPG
IMG_7396.JPG
IMG_7400.JPG
IMG_7412.JPG
Café Zwaneveld
IMG_7405.JPG
Peest
IMG_7411.JPG
Schipborg
IMG_7419.JPG
Paviljoen De Leine
IMG_7420.JPG
IMG_7426.JPG
IMG_7427.JPG
IMG_7423.JPG
IMG_7432.JPG

Het was SMULLEN!

Bezoek kandidaat-notaris Marieke Poort

Wat het weer betreft is het een prachtige start van de dag. De zon schijnt volop en zonder jas vertrek ik naar dorpshuis Trefpunt. Alles in de zaal staat al klaar, maar omdat ik onze gast verwacht, ben ik wat aan de vroege kant.

Vanochtend is mr. Marieke Poort onze gast en spreker.
Zoals afgesproken gaan we elkaar deze ochtend tutoyeren, en dat doe ik hier dan ook.
Marieke is naast mediator ook kandidaat-notaris. Ze is werkzaam bij Emmius Notarissen, met kantoren in Ten Boer, Bedum, Delfzijl en Appingedam.

We beginnen deze ochtend met koffie en een woord van welkom aan Marieke en de bezoekers. Fijn om te zien dat er ook dorpsgenoten aanwezig zijn die niet op de inloopochtenden komen, maar wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp van vanmorgen. Hartelijk welkom!
Vanmorgen staat in het teken van notariële en juridisch zaken. Dit is geen eenvoudige kost en bovendien zeer omvangrijk. Maar daarvoor is Marieke deze ochtend bij ons, om helderheid te scheppen. Nu kunnen we twee dingen doen. Marieke houdt een heel verhaal over schenkingen, erfrecht en het nut van een levenstestament óf zij speelt in op de vragen die bezoekers hebben. We hebben voor het laatste gekozen. Vragen van uiteenlopende aard komen aan bod. Marieke weet er wel raad mee. Enthousiast vertelt ze in eenvoudige woorden, en zo nu en dan ondersteunt door een tekening, helder en duidelijk hoe het notarieel en juridisch in elkaar zit. Het blijkt dat sommige zaken toch anders in elkaar steken, dan dat enkele bezoekers denken. Niet alleen het verschil, maar ook het nut van een testament en levenstestament is duidelijk geworden. Is een in 1996 opgemaakte testament nog rechtsgeldig of moeten er aanpassingen worden gedaan? Klopt het dat de Belastingdienst om de hoek komt kijken bij de kinderen, als één van beide ouders komt te overlijden? Kun je als erfgenaam een nalatenschap weigeren? Wat als er alleen maar schulden zijn?

Tegenwoordig zitten veel mensen op Sociale Media, zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube, Schoolbank enzovoort. Velen staan er niet bij stil, maar wie beheert deze Sociale Media als de gebruiker komt te overlijden? Weet degene die de nalatenschap gaat afhandelen, de wachtwoorden?

Zomaar wat vragen waar Marieke vanmorgen veel duidelijkheid over heeft gegeven. Het was niet alleen zeer verhelderend, maar ook zinvol.
Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met zaken, waar we nu nog liever niet aan denken, maar wel staan te gebeuren. Vanmorgen heeft Marieke onze ogen weer geopend. Ik denk dat ze het de komende tijd wel eens druk kan krijgen met dorpsgenoten die deze ochtend hebben bijgewoond en zaken willen herzien of regelen. Marieke en collega's helpen je graag hoor.

Gezien de tijd, en het feit dat Trefpunt vanmiddag weer beschikbaar moet zijn, breien we er voor nu een eind aan. We hebben afgesproken dat dit na de zomer, op een avond, een vervolg krijgt.
Voor de bezoekers heeft Marieke nog een aantal brochures, haar visitekaartje en kleine attenties neergelegd. Fijn om te zien dat bezoekers dit meenemen.
Wil je ook een brochure? Dan mag je contact opnemen met Marieke of Janna.

Namens de aanwezigen bedank ik Marieke voor haar heldere en enthousiaste uitleg, en Emmius Notarissen voor de mogelijkheid dat we kosteloos gebruik mochten maken van jullie kennis en advies. Hartelijk dank!

Tot slot een paar foto's. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_7301.JPG

IMG_7303.JPG

IMG_7311.JPG

Tot volgende week.
Dag.

Laatste uitstapje van dit zomerseizoen

Vanmiddag is ons derde en laatste uitstapje van dit zomerseizoen. En een zomer was het. Een lange periode met heel veel zon, tropische temperaturen waarbij hitte- en droogterecords werden verbroken. Een zomer die ons nog lang zal heugen.
Gelukkig zijn de temperaturen vanmiddag ideaal voor een autoritje. Mooi weer om er met elkaar op uit te gaan.
Het is een prachtig toeristisch autoritje over bekende en onbekende landweggetjes met mooie ommetjes, laantjes, leuke gehuchtjes, verdwenen dorpjes en interessante bezienswaardigheden.
We vertrekken om kwart over één met 19 personen vanaf dorpshuis Trefpunt. Het enige wat voor de deelnemers vaststaat is, dat we een koffiestop hebben bij Restaurant de Boerderij Freaylemaborg in Slochteren en dat we dineren bij Visrestaurant Landman in Termunten. Voor de rest is het één grote verrassing.
Kom, ienstappen en den goan we vot.

Een prachtig zomers Noaberstee uitstapje

Vanmiddag zijn we weer metelkaar op stap geweest. Het was een gemengd gezelschap. Vaste bezoekers van Noaberstee, dorpsgenoten en deze keer waren er ook nog twee gasten bij. WELKOM!
Om 13.00 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt, via Sint Annen, naar Ten Boer. Daar sluit Aukje aan, met twee oud Thesingers en één van onze gasten. Ja, aansluiten was de bedoeling, maar na een poosje kreeg ik in de peiling dat er één van de zes auto's achter me, ontbrak. Technische problemen bleek later, maar alles kwam op z'n pootjes terecht. Heb ik voor een volgend uitstapje weer van geleerd.Via een mooie toeristische route komen we aan bij onze eindbestemming: 'Eetcafé de Boerderij' in Oosterwijtwerd, waar we hartelijk en gastvrij worden ontvangen. Rondvaartboot 'Bolleke' ligt al voor ons klaar, en we kunnen direct aan boord. Kapitein Snip en medewerker Rachel zullen ons vanmiddag rondvaren door de Groninger maren, diepen en centrum van Appingedam.
De motor wordt gestart en de trossen gaan los. Daar gaan we.

Vocaal Ensemble CURIOSA zingt voor Noaberstee

Vanmiddag was er in de Kloosterkerk van Thesinge een bijzonder benefiet concert. Vocaal Ensemble CURIOSA uit Middelstum gaf een optreden, waarbij de giften bij de uitgang bestemd waren voor een goed doel. En wij, Noaberstee, zijn het goede doel.

Als ik rond de klok van twee uur de Kloosterkerk binnenstap, is Vocaal Ensemble Curiosa al druk aan het inzingen. Dorpsgenoot Pluc Plaatsman is ook al aanwezig. Pluc is lid van de plaatselijke commissie Kloosterkerk en is contactpersoon voor gebruik van de kerk. Als er een concert of andere activiteit is in de kerk, is er voor Pluc altijd wel iets te doen. Maar vanmiddag is het anders en heeft hij de handen vrij. Alles wordt in de puntjes verzorgt door Curiosa!

Toch is het Pluc die om drie uur, bij aanvang van het concert, Vocaal Ensemble Curiosa en het aanwezige publiek, van harte welkom heet. Hij vertelt hoe deze benefiet concert tot stand is gekomen en heeft lovende woorden voor Curiosa, Noaberstee en mij (Janna Hofstede) als coördinator van deze prachtige organisatie. 'Vanmiddag mogen wij jullie cadeautje uitpakken. Fantastisch.'
Na de mooie woorden van Pluc is het tijd om te gaan zingen.

Vocaal Ensemble Curiosa is onderdeel van Stichting Stem uit Middelstum en bestaat uit 11 zangers. Curiosa zingt vierstemmig onder enthousiaste en professionele leiding van Julia Zaytseva.
In de publicaties staat: "Er wordt een zeer gevarieerd repertoire ten gehore gebracht van oude klassiekers van Mendelssohn tot hedendaagse songs met daartussen romantische en lichte muziek in verschillende talen."

In het kort wordt verteld waar de liederen over gaan. Als de dirigente een seintje geeft, gaan alle zangers staan en wordt het eerste lied 'Pachelbel's Canon of Peace' ingezet. Het is een prachtig lied van J. Pachelbel en gearrangeerd door P.M. Liebergen. Applaus volgt, net als na alle andere schitterende liederen die ze zingen. Wát geweldige stemmen. En zowel aan de zangers als dirigente is te zien, dat ze er plezier in hebben. Voor de pauze volgen nog een aantal liederen, waaronder 'Though Philomea lost her love' van Tomas Morley (1557-1603), 'Kyrië uit de Misa Criolla' van Ariël Ramirez, ' Cantique de Jean Racine' van Gabriel Fauré. En ook het bekende themalied van Mr. Bean, 'Ecce Homo' waarvan de componist en schrijver onbekend zijn, ontbreekt niet.

PAUZE, met hapjes en drankjes die ons worden aangeboden door Curiosa. Aanwezigen zijn onder de indruk van de prachtige klanken van het Vocaal Ensemble. "Schitterend hé, wát geweldige stemmen. Dat je met 11 zangers zoiets ten gehore kunt brengen spreekt toch wel van grote klasse. Voor de dirigente ook alle lof. Echt prachtig!"

We vervolgen het programma en ik, Janna Hofstede, mag als contactpersoon en coördinator van Noaberstee iets vertellen over deze prachtige actieve organisatie.
Onder de indruk van de prachtige klanken van Curiosa en een beetje beduusd dat deze middag speciaal voor Noaberstee is, begin ik toch wel een beetje zenuwachtig aan mijn verhaal. Mor, 't komt goud. Allereerst is een dankwoord richting Curiosa, Stichting Stem en dorpsgenoot Pluc Plaatsman wel op z'n plaats. Nogmaals, HARTELIJK DANK!
Op deze plek kan ik ook weer een heel verhaal houden, maar voor nu verwijs ik je graag door naar onze dorpswebsite, waar je alles te weten kunt komen over het reilen en zeilen van Noaberstee.

Het is weer tijd voor zang, 'Morning has broken' van Cat Stevens, 'Can't help falling in love' van Elvis Presley en gearrangeerd door dirigente Julia Zaytseva. Het benefiet concert waarbij de opbrengst ten gunste komt van Noaberstee, wordt afgesloten met het prachtige 'Rhythm of live' van Cy Coleman, arrangement Richard Barnes. Een staande ovatie volgt.

Tot slot spreekt Pluc nog een dankwoord, en namens de plaatselijke commissie Kloosterkerk en Noaberstee, ontvangen de dirigente en zangers nog een zakje overheerlijke roomboterkoekjes, onze bekende 'Thesinger sarcofaagjes'. Voor ze deze in ontvangst nemen heeft de dirigente nog een toegift voor ons in petto. Schitterend! Opnieuw een staande ovatie. En zo komt er een einde aan een prachtige muzikale middag. Bij de uitgang hebben bezoekers, door middel van een gulle gift, blijk gegeven dat ze Noaberstee een warm hart toedragen. HARTELIJK DANK!
Via YouTube kun je nog nagenieten van deze schitterende benefiet concert.

Binnenkort zullen we van Stichting Stem en Vocaal Ensemble Curiosa horen hoeveel geld er zal worden overgemaakt naar Noaberstee.

Tot slot nog een paar foto's die zijn gemaakt door Sybolt Oudman, waarvoor dank.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_1260.JPG

IMG_1253.JPG

IMG_1258.JPG

IMG_1262.JPG

Dankbaar en met heel veel plezier kijken we terug op deze fantastische middag.
Dag.

Uitstapje Blik Trommel en Oudheden Museum

Net als voorgaande jaren hebben we in de maanden juni, juli en augustus geen inloopochtenden of themabijeenkomsten. In plaats daarvan maken we maandelijks een uitstapje. Vanmiddag trekken we er voor het eerst opuit.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen. Nogmaals hartelijk dank.

Met 15 personen vertrekken we om 13.00 uur vanaf dorpshuis Trefpunt. Drie auto's volgen me op de uitgezette route. Via prachtige landweggetjes slingeren we door het Groninger landschap. Het koren begint al geel te kleuren, aardappelen staan er mooi bij, maar staan nog niet in bloei. Koeien lopen in de wei en verderop zijn boeren druk bezig met het inhalen van weer een snede gras. Naast mooie gehuchtjes als Wierumerschouw, Krassum en Schifpot, rijden we ook door wierdedorpjes zoals Oostum met zijn beschermd dorpsgezicht. Na een uurtje komen we aan bij het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl. Het is duidelijk dat we worden verwacht. Hein Nauta staat ons als een volleerd verkeersregelaar al op te wachten. We kunnen de auto's zo parkeren, dat we met tien passen, over de drempel van het museum stappen. Daar worden we hartelijk ontvangen door zijn vrouw Tineke Nauta. De kopjes staan al klaar en we nemen plaats aan de lange tafel. Je kunt zien dat er op onze komst is gerekend en we voelen ons meer dan welkom!

Zo, eerst een kopje koffie/thee met een museumgebakje. Dan steekt Hein van wal en verteld ons vol passie over het ontstaan van hun museum. Maar ook heeft hij prachtige verhalen. Verhalen over blikjes, trommeltjes en oudheden. Indrukwekkende verhalen, zoals het verhaal over de trommel van de Joodse familie Ganz. Verhalen over hun bezoek aan markten, kringloopwinkels en kofferbakverkopen. Verhalen over KING pepermunt. Trouwens weet je waar KING voor stond? Kwaliteit In Niets Geëvenaard. En het verhaal over Buisman. Vroeger, en misschien nu nog wel, werd een schepje Buisman toegevoegd aan de koffie. Hein weet van bezoekers, dat sommigen Buisman toevoegen aan hun jus. Het schijnt een heerlijke smaakmaker te zijn voor zowel jus als vlees. Ja, je moet er maar opkomen. Sommige Thesingers zullen het binnenkort vast uit proberen. Na onze tweede kopje koffie/thee is het tijd om rond te gaan snuffelen in het museum. Wát een spullen. Blikjes, trommeltjes, oudheden, koffiemolens, zinken diertjes, speldjes, sleutelhangers, theekisten, weckflessen met inhoud, een solex, oud gereedschap, putschepje, oude naaimachines, sigarendozen, oude kranten, zakketels......teveel om allemaal op te noemen. Dit moet je zien! Het is echt de moeite meer dan waard. Wij hebben er echt van genoten. We nemen afscheid van het vriendelijke en gastvrije koppel Hein en Tineke Nauta, en vervolgen ons uitstapje.

Via het prachtige coulisselandschap van het Westerkwartier, rijden we naar Wegrestaurant in de Klaver in Niebert. Hier sluiten we onze middag af met een borreluurtje en diner. Ook hier een hartelijk ontvangst. Tijdens ons borreluurtje geven Hans en Elisabeth een rondje, omdat ze afgelopen zaterdag 40 jaar waren getrouwd. We hopen dat ze samen nog heel veel jaren van het leven mogen genieten. Hartelijk dank voor jullie traktatie!

Voor sommige is de keuze voor het menu niet zo moeilijk. Dat wordt weer zalm. Anderen twijfelen tussen een heerlijke schnitzel, met of zonder ui en champions, lever of toch een mixed grill? De keuze is gemaakt en de kok kan aan de slag. Watertandend wachten we af. Dan komt de vriendelijke en jonge bediening met schalen vlees en word je bord gevuld met een schnitzel of.....Op tafel schaaltjes met heerlijke gebakken aardappeltjes, aardappelkroketjes, warme en koude groenten. Eet smakelijk! En smakelijk is het, heerlijk. Terwijl de een het diner afsluit met een kopje koffie, heeft een ander nog ruimte voor een heerlijke coupe ijs. "Och man, wat lekker!" Met een volle buik nemen we tevreden afscheid van de bediening. Tot ziens!

Via een mooie toeristische route rijden we weer naar Taisn. In Roderwolde nog zomaar een kadootje. In het dorp staat een ooievaarsnest. We stoppen. Twee jongen zitten boven in het nest, uitkijkend wat pa en ma daar doen in het land. Pa of ma, ik weet niet wie, loopt in het land met een heel groot stuk hooi in z'n bek. Wat gaat ze doen? Zal ze straks opvliegen en het hooi bij de jongen brengen? Ze doet nog een paar stappen, klappert met de vleugels, en daar gaat ze. Een nieuw bedje voor haar jongen. Wat zullen ze vannacht lekker slapen.

Rond kwart over negen zijn we weer in Taisn. We hebben een prachtige middag gehad, waar we met heel veel plezier op terugkijken.

In juli is ons volgend uitstapje. Wanneer dat precies gaat plaatsvinden is nu nog niet bekend. Vaste bezoekers van Noaberstee breng ik persoonlijk op de hoogte, en ik zal het ook vermelden in onze activiteitenkalender op deze site.

Tot slot ook nog even aandacht voor het benefietconcert van Vocaal Ensemble Curiosa op zondagmiddag 24 juni, 15.00 uur. De toegang is gratis. Uw gift na afloop is voor het goede doel. En het goede doel is Noaberstee.
Draag je ons een warm hart toe, kom dan 24 juni, 15.00 uur naar de Kloosterkerk in Thesinge.

Nog even nagenieten. Klik op de foto voor een vergroting.
IMG_6413.JPG

IMG_6408.JPG

IMG_6428.JPG

IMG_6429.JPG

IMG_6430.JPG

IMG_6426.JPG

IMG_6422.JPG

IMG_6427.JPG

IMG_6433.JPG

IMG_6445.JPG

IMG_6437.JPG

IMG_6447.JPG

Hopelijk tot zondagmiddag 24 juni in de Kloosterkerk, en anders zie ik jullie graag weer bij ons volgend uitstapje in juli.
Dag.

Rondje Drenthe

Moi,

Wie benn weer op stap west. En mooi dat 't was.

Vanmiddag is het derde en laatste uitstapje van ons vakantieseizoen.
Helaas moeten een paar vaste bezoekers van Noaberstee wegens gezondheidsproblemen verstek laten gaan. Jammer, maar het is even niet anders. We hopen gauw op betere tijden en wensen jullie van harte beterschap.
Met zestien personen in vier auto's, vertrekken we om half twee vanaf dorpshuis Trefpunt.
De weergoden zijn ons goed gezind, iedereen is goed gemutst en heeft er zin in.
Kom, wie goan vot.

De planning is dat we rond half drie op het terras van Middagcafé-Restaurant 'De Drie Provinciën' in Een-West zitten. Maar dat loopt even anders. We zitten nog maar nauwelijks op de Ringweg en al voor het Julianaplein komen we in een file. De vertraging is minstens een half uur. Toch maar even contact opnemen met het restaurant dat we later aankomen. Geen probleem. De stad ligt inmiddels achter ons en via een mooie landelijke route vervolgen we ons pad. Via Hoogkerk, Matsloot, het prachtige natuurgebied 'De Onlanden', Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Roden, Zevenhuizen komen we uiteindelijk aan in Een-West. We worden welkom geheten en strijken neer op de gereserveerde plaatsen op het terras. Een prachtige plek waar het goed toeven is.
We bestellen een natje en droogje en een van de obers maakt een mooie groepsfoto. Sommigen maken gebruik van de gelegenheid om een kijkje te nemen in het naastgelegen natuurgebied 'Het Mandeveld'. Een prachtig gebied waar de heide al langzaamaan begint te bloeien.
Nadat ik onze volgende en laatste pleisterplaats op de hoogte heb gebracht dat we de afgesproken tijd niet halen, is het tijd om onze reis te vervolgen.

We vervolgen onze prachtige toeristische route door het schilderachtige Drentse landschap, met zijn karakteristieke brinken en pittoreske dorpjes, naar Restaurant Pannenkoekenboerderij 't Maotie' in Gasselte.
Via Norg, Peest, Zeijen, Loon, Balloo, komen we aan in Rolde. Daar is op de kruispunten zoveel verkeer, dat we elkaar uit het oog verliezen. Twee auto's nemen de geplande afslag naar links en wachten even. Daar komen de andere twee, maar......zij houden de weg naar rechts en zien ons niet staan. Uiteindelijk rijden we verder. Met de routebeschrijving en TomTom aan boord, zullen ook zij Gasselte wel vinden denken we.
Via Eext en Gieten komen we als eersten aan in Gasselte. Ook bij 't Maotie' een hartelijk welkom en ook hier nemen we eerst even plaats op het terras. Grote hilariteit als even later ook de anderen arriveren. Ook op dit mooie plekje gaat het er erg gezellig aan toe. Prachtig. Ondertussen maken we een keuze van de menukaart, zodat de kok alle tijd heeft om ons eten klaar te maken. Bij de een loopt het water al in de mond bij de keuze van een pannenkoek, terwijl de ander beslist niet afwijkt van de zalm met mosterd-dillesaus. Er is voor ieder wat wils.
Binnen genieten we van een zeer smakelijk diner.

Dan is het tijd om huiswaarts te keren. Ook onze laatste etappe gaat via mooie landelijke weggetjes en leuke dorpen.
"Wat heb ik genoten van deze schitterende middag" was één van de vele zeer positieve reacties die ik kreeg te horen, toen we aankwamen bij dorpshuis Trefpunt. Ik kan het alleen maar beamen. Het was prachtig!
Gelukkig hebben we de foto's nog, om even na te genieten.
(Klik op de foto voor een vergroting)

IMG_5623.JPG
IMG_5632.JPG IMG_5634.JPG
IMG_5648.JPG
Koopvrouw Wemeltje Kruit in Gasselte

IMG_5649.JPG
IMG_5640.JPG
Proost, op een prachtige middag

Onze gezamenlijke uitstapjes zitten er eerst op, maar ik hoop je woensdagmorgen 6 september weer te zien bij de wekelijkse inloopochtenden en themabijeenkomsten.
Tot dan.

Dag.

Uitstapje naar Giethoorn

Sinds begin juni hebben we geen inloopochtenden of themabijeenkomsten, maar vieren we vakantie. En bij onze vakantie hoort al jaren één of meerdere uitstapjes. Wat is er mooier om op de langste dag eropuit te gaan. Bovendien is vanmorgen om 6.24 uur de astronomische zomer begonnen. Dit moet wel een prachtige middag worden.

Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen. Nogmaals hartelijk dank.

Kom, ien auto, wie goan vot.
Om 12.45 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt en rijden de provinciegrenzen over van Fryslân en Overijssel. Aangekomen bij restaurant en rondvaartbedrijf 't Zwaantje in Giethoorn, strijken we neer op het terras, onder een parasol. Ik meld dat we er zijn en we voelen ons verwacht en welkom.
Een aardige jongeman komt vragen wat we willen drinken. En naast een consumptie serveren ze ons, volgens afspraak, een plakje cake. Nou, plakje? Zeg maar gerust een plak. En een heerlijke plak, niks mis mit.
IMG_5442.JPG

Rond de klok van drie uur gaan we aan boord van een van de rondvaartboten. Onze anderhalf, á twee uur durende rondvaart door het dorp en natuur is begonnen.
IMG_5446.JPG

In het begin een beetje oponthoud, omdat een bootje op een trailer moet. Maar voor de rest loopt alles gesmeerd.
IMG_5447.JPG

We varen door het karakteristieke oude dorp naar een prachtig natuurgebied, en via de grachten van het oude dorp weer terug.
IMG_5452.JPG
IMG_5453.JPG
IMG_5461.JPG
IMG_5485.JPG
IMG_5470.JPG
IMG_5473.JPG
IMG_5474.JPG
IMG_5478.JPG
IMG_5497.JPG
IMG_5496.JPG
Grand café FANFARE

IMG_5501.JPG
IMG_5502.JPG
Rechts het standbeeld van wijlen Albert Mol

Na een borreluurtje en heerlijk diner, sluiten we deze prachtige gezellige middag bij 't Zwaantje af.
IMG_5518.JPG

We verlaten Giethoorn en via een mooie toeristische route komen we rond kwart over negen weer aan in Thesinge.
Op deze langste dag kijken we met veel plezier terug op ons uitstapje. We hebben genoten!

Tot een volgende keer.
Dag.

Oetstapke op 't Hogelaand

Vanmiddag zijn we op stap geweest naar 't Hogeland.
Ons uitstapje is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.

Goedgemutst verzamelen we bij dorpshuis Trefpunt, waar we om 13.00 uur vertrekken. Via een toeristische route met smalle landweggetjes en mooie Groninger dorpjes komen we aan bij de Menkemaborg in Uithuizen. Inmiddels trekt er een pittige regenbui over en onder de paraplu lopen we over de statige laan richting borg. Gauw naar binnen. Na een kort welkom van een van de gastheren ontvangen we een foldertje over het interieur van de Menkemaborg. In eigen tempo schuivelen we door de gang en nemen een kijkje in de stijlvolle kamers. In de eetkamer is de tafel gedekt met een 18de-eeuws servies. Rijk beschilderde terrines, schalen, borden en zilveren bestek sieren de tafel. Zo te zien staan asperges op het menu.
Via een stenen trapje dalen we af naar de keuken. 'Dikke muren en een lage zoldering met zware gekantrechte balken bevestigen dat dit een rest is van het oorspronkelijke steenhuis', aldus het foldertje. Via schappen met gebruikskoperwerk komen we in het pronkkamertje, met een ingebouwde servieskast. Van hieruit is de slaapkamer van de dienstmeiden te zien. Bedsteden, waar men gesteund door kussens, halfzittend sliep. Vanuit de keuken is via een stenen trap de kelder bereikbaar. Dit is het gedeelte voor het bergen van melkproducten, de inmaak en verdere proviand. In het achterste gedeelte is de wijnkelder met genummerde wijnrekken en rekken voor groente en fruit.
Als we uitgekeken zijn in de borg, is het tijd voor een kopje koffie/thee met een heerlijk stukje cheescake in 't Schathoes.
In de tuinen staan strak en in sierlijke vormen geschoren heggen en bomen. Bloeiende bloemen en planten zijn er in dit seizoen nog niet te zien. Ook de bekende rozenboog laat nog op zich wachten. En gezien de dreigende lucht, laten we de tuinen voor wat het is. We verlaten Uithuizen.
Nog niet genoeg van de Menkemaborg? Neem dan een virtueel bezoekje via Google maps .

We vervolgen ons uitstapje richting 't Lage van de Weg, en slaan af naar de polders. Inmiddels is het weer gaan regenen, zeg maar gerust, plenzen. Gelukkig zitten we droog en zijn alle auto's voorzien van ruitenwissers. Links van ons zijn de opklaringen al te zien. En laat dat nou net de richting zijn waar wij naar toe willen.
Via de Noordpolder, Westpolder en Linthorst Homanpolder. In laatst genoemde polder, bij Westernieland, staan twee monumenten.
Hier is een filmpje te zien over de donkere wolk boven de geschiedenis van de polder.
We passeren allerlei gehuchtjes en dorpjes, voordat we arriveren bij ons laatste adresje, Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum. Na een borreluurtje nemen we een kijkje in de mosterdmakerij. Onze gastheer, tevens mosterdmaker, vertelt hier vol enthousiasme en humor, over zijn passie......mosterd maken. Zoals men vroeger mosterd maakte, wordt het vandaag de dag nog steeds gemaakt. Het gele mosterdzaad komt van het biologisch landbouwbedrijf Landgoud.
Voor leken zoals ik, is een veld mosterdzaad gauw te verwarren met koolzaad. Het verschil zit em vooral in de bloeitijd.
Als ik goed heb opgelet, wordt zwarte mosterdzaad niet in Nederland verbouwd, omdat dit in de vervolgjaren teveel opslag geeft. Zwarte mosterdzaad wordt geïmporteerd uit onder anderen Canada.
Liefhebbers van mosterd kunnen verschillende smaken proeven en natuurlijk ook kopen.

Inmiddels heeft de kok ons eten bijna klaar en schuiven we weer aan tafel voor ons slotdiner. We proosten op ons gezellig uitstapje en wensen elkaar smakelijk eten. En smakelijk was het. We hebben gesmuld. Sommigen hebben nog ruimte over gelaten voor een heerlijk toetje. Terwijl de een zich te goed doet aan een kinderijsje, geserveerd in een mooie beker die mee mag naar huis, smult een ander eenmalig van een mosterdijsje of ander nagerecht.
Vol en voldaan verlaten we Abraham's Mosterdmakerij.

We rijden via een mooie route huiswaarts, en rond de klok van negen uur zijn we weer in Thesinge. We kijken terug op een prachtige gezellige middag.
Nogmaals hartelijk dank aan Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.

Tot slot een paar foto's. (Sommige heb ik bij de voorbereiding al gemaakt.)
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_5165.JPG
IMG_5310.JPG
IMG_5273.JPG
IMG_5286.JPG
IMG_5282.JPG

IMG_5354.JPG
IMG_5343.JPG
IMG_5350.JPG
IMG_5347.JPG


IMG_5356.JPG

Tot woensdagmorgen. Praten we dan nog even na.
Dag.

Zomeruitstapje van Taisn tot wad

Op deze prachtige zomerdag gait Noaberstee weer op stap. Bofkonten zijn we met dit mooie weer.
Goed gemutst vertrekken we rond half twee naar 'Openluchtmuseum Het Hoogeland' in Warffum. Met twintig gebouwen zien we hier hoe honderd jaar geleden op het platteland werd gewoond en gewerkt. 'Voor wie rondkijkt in een woonkamer, een slaapkamer of een van de werkplaatsen, is het - door de gedetailleerde inrichting van de huizen- net of de bewoners even weg zijn' zo lezen we in de gekregen folder. En zo is het ook. We beginnen onze rondwandeling in een schoollokaal en al direct komen de persoonlijke verhalen. Verhalen over lei, griffel, leesplankje, klompenkastje en schoolplaten van Cornelis Jetses. In een ander gedeelte staat de fraaie schouw uit 't jaar 1564, afkomstig uit boerderij 'Steerwolde'.
Een van de huisjes is ingericht als drukkerij. Hier halen Jacob en Albert herinneringen op aan hun werkzame leven als letterzetter en drukker. Herinneringen, hoe aan een zetbok een tekst met losse loden letters werd gezet op een galei. Daarna ingeklemd in een drukraam en vervolgens in de drukpers werd vastgezet. Het drukken zelf vond plaats met een degelpers die met de voet werd aangedreven. De drukker vervulde een spilfunctie in het dorp en ook kleinere dorpen kenden vaak een drukker. Hij maakte de plaatselijke kranten met nieuws en advertenties. Hij drukte uitnodigingen en briefpapier van de vele verenigingen die een dorp telde. Tot ver in de 20e eeuw werd nog met de hand gezet en gedrukt.
Na ons kopje koffie/thee vertellen Jan en Roelie iets over de geschiedenis van 'Molen De David' uit Thesinge.
Dorpsgenoten familie Jansen waren van 1929 tot 1934 eigenaar van deze zelfzwichter. De gerestaureerde molen is 29 augustus 2014 officieel in gebruik genomen. Samen met de driejarige molenaarszoon David, verrichtte Jan Jansen de handeling.

We vervolgen ons uitstapje naar Noordpolderzijl. Daar sluiten we de middag af met een borreluurtje en diner in de voormalige sluiswachterswoning, het nostalgisch bruin café 't Zielhoes.
Maar eerst nog even de dijk op, om te genieten van een prachtig uitzicht.

We verlaten Noordpolderzijl en via de polder nemen we een verrassende toeristische route richting Taisn.
Ons mooi en gezellig uitstapje zit erop. We hebben genoten!
En nu nog even nagenieten met een paar foto's.

IMG_3866-001.JPG
IMG_3882-001.JPG
IMG_3890-001.JPG
IMG_3896-001.JPG
IMG_3899-001.JPG
IMG_3925-001.JPG
IMG_3930-001.JPG


Rondvaart Zuidlaardermeer geeft verkoeling

Vanmiddag is onze tweede uitstapje van het zomerseizoen. En zomer is het, met in heel Nederland tropische temperaturen. Prachtig weer voor onze geplande rondvaart op het Zuidlaardermeer. Wat een bofkonten zijn we toch. Om tien over twee vertrekken we met 11 personen richting de haven van Zuidlaren. Partyboot 'Kaap Hoorn' ligt al aangemeerd en wat kapitein Roos betreft kunnen we direct aan boord. Er komt nog één onbekende passagier bij. Meneer loopt het Pieterpad en op deze zeer warme dag geeft een rondvaart even de nodige verkoeling. Kapitein Roos steekt van wal en via de Vaart gaan we richting het Zuidlaardermeer. Een heerlijk windje waait door de boot en van hitte hebben we totaal geen last. Met veel plezier kijken we naar de molens, boten, jachthavens en zeilers. Op het water is het volop genieten! Na 75 minuten is de prachtige verkoelende rondvaart teneinde en gaan we richting 't Hof van Zuidlaren'. Op het terras nemen we plaats onder de ruim 100 jaar oude beuk en een reuze parasol. Een heerlijke schaduwplek waar het zeer goed toeven is. We beginnen met een borreluurtje en daarna kunnen we binnen aan tafel voor een voortreffelijk diner. Het toetje van één van ons is toch wel op een heel bijzondere manier geserveerd. Een weckpotje gevuld met ijs, aardbeien, slagroom en een toefje mint. Och man, wat hebben we allemaal toch heerlijk gesmuld van al het lekkers.
Ook aan deze middag komt weer een einde. Rond de klok van achten zijn we weer in Thesinge en samen kijken we terug op een prachtig en gezellig uitstapje.
Zoals afgesproken gaan we in augustus nog een keer op stap. Zodra er meer bekend is, kun je dat lezen op Thesinge.com. Vaste bezoekers van Noaberstee zal ik het ook weer persoonlijk laten weten.
Nu eerst nog even nagenieten met wat foto's. (Klik op de foto voor een vergroting)
IMG_3548.JPG IMG_3549.JPG IMG_3557.JPG IMG_3576.JPG IMG_3566.JPG IMG_3583.JPG IMG_3594.JPG IMG_3596.JPG

Tot een volgende keer.
Dag.

Samen op stap is ook Noaberstee

Vanmiddag is het zover. Noaberstee gait op stap.
Onze eerste vakantie uitstapje van het zomerseizoen gaat naar het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Dit uitje is mede mogelijk gemaakt door ontvangen gemeentelijke welzijnssubsidie van de Vereniging Dorpsbelangen Thesinge. Namens Noaberstee nogmaals hartelijk dank!

Met dertien personen vertrekken we om 13.40 uur goedgemutst vanaf dorpshuis Trefpunt richting Veendam. Aangekomen op het Museumplein, duiken we eerst het Grand Café van Berensteyn in, voor een kopje koffie/thee met cake.
IMG_3390.JPG

We gaan nu naar het museum. Iedereen ontvangt een rondleiding op papier met daarin een beschrijving per zaal. Op deze manier zijn we allemaal voorzien van informatie en kan ieder zijn eigen gang gaan, in zelf te bepalen tempo. Voor degene die wel een steuntje kunnen gebruiken, heeft het personeel een rollator en rolstoel klaar staan. Hier wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

In de ontvangen brochure lezen we: 'Het museum werd in 1939 opgericht en is sinds het begin van de jaren negentig gehuisvest in de voormalige Rijks HBS van Veendam. Hier kregen we over twee verdiepingen volop de ruimte om het boeiende verhaal van de Groninger Veenkoloniën te vertellen. Veenkoloniën die ooit deel uit maakten van het onmetelijke Bourtanger Moor dat zich tot in Drenthe en het aangrenzende Duitse Emsland uitstrekte.'
We gaan op reis door het museum en beginnen in het Mesolithicum (Middensteentijd). Hier zien we sporen die zijn gevonden van Mesolitische nederzettingen. We zien haardkuilen en het Veenkoloniaal landschap in die tijd. Ook zijn er nagemaakte werktuigen die destijds werden gebruikt.
We vervolgen onze reis naar veengroei en veenpioniers, gaan langs het kanaal, een scheepswrak die zijn eindbestemming niet haalde, en komen zo bij de geschiedenis hoe uit de turfvaart zich de veenkoloniale zeevaart ontwikkelde. Dan komen we bij het Winkler Prinskabinet. 'Anthony Winkler Prins (1817-1903) was grondlegger van de zeevaartschool en stimulator van het volksonderwijs en als doopsgezind predikant werkzaam in Veendam. In Veendam werkte hij van 1868 tot 1881 aan de totstandkoming van de Winkler Prinsencyclopedie.
IMG_3404.JPG

We gaan naar de eerste verdieping. Daar maken we kennis met de beeldbepalende strokartonindustrie.'Na de vervening gingen eerst de scheepvaart en de scheepsbouw een steeds grotere spelen. Vanaf 1870 vestigden zich steeds meer strokartonfabrieken in de regio. Men ging het stro verwerken afkomstig van het aan het Reiderland grenzende Oldambt. Turf voor de stoommachine kwam uit de veengebieden. Oude Pekela, gelegen op de grens van veen en klei ontwikkelde zich tot het centrum van de strokartonindustrie'.

Op de tweede verdieping is aandacht voor de zetmeelindustrie. Maar voorafgegaan door een bezoekje aan de Scholtenkamer. 'In 1842 begon Willem Albert Scholten in Foxhol met een eerste fabriek. W.A. Scholten groeide uit tot de eerste multinational van Europa'.

Via de schipperskamer bereiken we de sluiskade. 'Een winkel en een café waren bij elke sluis te vinden. De schipper moest immers wachten alvorens geschut te kunnen worden. Vaak had men de kans om even van boord te gaan'. De mand van de kiepkerel staat tegen de gevel van de winkel.
IMG_3435.JPG
IMG_3442.JPG
IMG_3437.JPG

Op het binnenplein van het museum ligt bolschip Ebenhaëzer. 'De Ebenhaëzer vervoerde o.a. aardappelen, stro en turf. In de jaren vijftig en zestig werd ze vooral ingezet voor het transport van aardappelen van de boer naar de aardappelzetmeelfabriek te Foxhol'. Degene die binnen in het schip een kijkje hebben genomen, kunnen zich niet voorstellen dat hier ooit een gezin met zes kinderen heeft gewoond en gewerkt. En uiteraard komen de verhalen over 'Jampie' en Griet Dijkema, die vroeger met hun turfschip Thesinge aandeden. Een interview met hun dochter Hinderkien is te lezen in de G&T van mei 1993.

Een prachtig museum en zeker een bezoekje waard! Voor ons zit het bezoek erop, maar het uitstapje is nog niet teneinde. We stappen weer in de auto en rijden naar Gasterij Smits in Midwolda.
Hier sluiten we de middag af met een heerlijke smaakvolle en goed verzorgde schnitzelmenu, met als toetje een lekkere apfelstrudel. Mmmmmmm, smullen hoor.

Samen hebben we genoten van een prachtige gezellige middag en plannen voor een volgend vakantie uitstapje liggen al weer klaar. Dan ga jij toch ook (weer) mee?
Ook samen op stap hoort bij Noaberstee!

IMG_3417.JPG
IMG_3414.JPG IMG_3420.JPG
IMG_3419.JPG
IMG_3421.JPG
IMG_3423.JPG

Code groen

De afgelopen week speelde ijzel een grote rol, waardoor onze eerste inloopochtend van 2016 niet door kon gaan. Vanmorgen is het geheel anders. Geen winterse perikelen maar schone wegen en mooi rustig weer. Deze ochtend is weerman John Havinga onze gast. John z'n wortels liggen in Thesinge en hij is voor velen dan ook geen onbekende. Zijn vader is er ook en voordat John met zijn lezing begint wordt er onder het genot van een kopje koffie al gezellig bijgepraat. Leuk hoor.
Het is 10.00 uur, tijd om te beginnen.
Als weerman kun je natuurlijk heel veel vertellen over het weer. Maar gezien de beperkte tijd die we vanmorgen hebben, vertelt John ons iets over:

  • Ijzel
  • Weeralarm
  • Het veranderende klimaat
  • Onweersbuien richting Thesinge
  • Invloed van (nieuwe/volle) maan op het weer
  • Vooruitzichten

John legt ons uit hoe ijzel ontstaat en wat het verschil is met ijsregen. De afgelopen week hadden we 5 dagen met ijzel. Dit is zeldzaam, maar niet uniek. Het komt vaker voor. We zien prachtige foto's van ijzel. Maar ijzel is niet alleen leuk en mooi, het is ook gevaarlijk.

Het weeralarm is iets van de laatste jaren. Er zijn verschillende criteria. We hebben daarbij een viertal waarschuwingscodes die met een kleur worden aangeduid. Hoe het precies zit met code groen, geel, oranje en rood kunt u hier nog even nalezen.

Wat heeft onder anderen invloed op het veranderende klimaat? Broeikasgassen, menselijke invloeden en de veranderende temperatuur van de Atlantische Oceeen. Doordat het klimaat verandert komt extreem weer vaker voor, stijgt de zeespiegel en dat kan invloed hebben op onze veiligheid en mogelijk op onze gezondheid.

John legt uit hoe het kan dat onweersbuien die over de stad Groningen, richting Thesinge trekken, zich vaak splitsen. In Groningen ontstaan hoosbuien en in Thesinge hooguit een paar druppels. Door steen, bebouwing en industrie is het in de stad vaak een paar graden warmer dan in Thesinge. De stad geeft warmte af. Door grasland is bij ons de temperatuur lager en stopt in wezen de voeding voor een bui. Des te hogere temperaturen, des te gelukkiger is de bui.

De maan heeft invloed op eb en vloed en op het gedrag van dieren. Maar uit onderzoeken is gebleken dat nieuwe maan en volle maan geen invloed hebben op het weer. Aan mij (Janna) de eer om het tegendeel te bewijzen.....haha. Ik kijk wel uit om John, als zeer deskundige weerman, en de bevindingen van de onderzoekers in twijfel te trekken.

Aan de hand van kaarten laat John ons de vooruitzichten voor de komende dagen zien. Ik zou zeggen, hou veger, sneeuwschuif, muts en handschoenen maar bij de hand.

De diverse vragen die er vanmorgen zijn, worden op vakkundige wijze beantwoord door John. Natuurlijk ontbreken de weerspreuken deze ochtend ook niet.
Ochtendrood, water in de sloot.
Avondrood, mooi weer aan boord.
Kring om de zon, regen in de ton.
Kring om de maan, het zal nog wel gaan.
Maar de mooiste en betrouwbaarste die ik deze ochtend van een bezoeker heb gehoord is: Als het regent in mei, is april voorbij.

We raken nooit uitgepraat over het weer, maar aan deze gezellige en interessante ochtend komt een eind. Bedankt John.

Zoutkamp en Nationaal Park Lauwersmeer, een belevenis

Wie goan weer op stap!
Om tien uur vertrekken we met twaalf personen richting de historische vissersplaats Zoutkamp. Aan de oude binnenhaven bezoeken we het Visserijmuseum dat is gevestigd in de voormalige, monumentale 'betonningsloods' (1880) van Rijkswaterstaat. We krijgen een rondleiding van een oud visserman. Enthousiast begint hij te vertellen. Over de stille getuigen, zoals de oude ijzeren hefkraan op de havenkade en de rails waarover de 'tonnen' op lorries voor onderhoud naar binnen konden worden gereden. Hij vertelt over de betekenis van borden met de vaarwateraanduiding, over markeringen op het water, zoals tonnen, boeien en bakens, over visnetten, taan en cachou. We zien handlood, palingkorven, kokkelscheppen en ander visgerei.
Op de binnenplaats stappen we 'Siegerlida's Hoeske' even binnen. Het is een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900. Boetn is t gemak.
We verlaten het museum en gaan lunchen bij Palingrokerij Gaele Postma. Op het terras, met uizicht op het Reitdiep en de vissersvloot, smikkelen en smullen we van een heerlijke portie kibbeling, broodje paling of zalm. Heerlijk!
'Taxi Aukje' verzorgt het vervoer naar ons volgend adresje. Anderen nemen de benenwagen en lopen langs de oude binnenhaven met vele plezierboten. Sommigen nemen even plaats op het leugenbankje met daarboven de tekst: 'n Leug'nkje hier, 'n leug'nkje doar. Zeg mor niks, 't is aalmoal woar!
Vlakbij het bankje ligt een munt van één euro vastgeplakt op een steen. Volgens de Zoutkamper 'leugenaars' zijn er vele bezoekers die door de knieën gaan om de munt te pakken. Dit tot grote hilariteit van de regelmatige bankzitters.
De nostalgische rondvaartboot 'De Vlinderbalg' ligt al aangemeerd. Rond half twee gaan we aan boord. Kapitein Jelle en zijn bemanning hebben voor ons een mooi gereserveerd plekje ingericht. De trossen gaan los, de Reitdiepbrug gaat omhoog en dan varen we door  Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. 10.000 hectare waddengebied is ingepolderd. Het bestaat uit ongeveer 3.000 hectare water en 7.000 hectare land. Het is moeilijk uit te leggen wat je voelt, ziet, hoort en ruikt. Een rondvaart in Nationaal Park Lauwersmeer moet je meemaken. Het is een ware belevenis. 
Rond kwart over vier zijn we weer terug in de haven van Zoutkamp. Sommigen maken nog even een wandeling over de pier en anderen nemen plaats op het terras van restaurant ZK86.
In de serre sluiten we ons dagje Zoutkamp af met een etentje. En nu is het met de foto's nog even nagenieten van een prachtige dag. 
Zoutkamp 006.JPG

Noaberstee uitstapje 15-8-2015 003.JPG

Noaberstee uitstapje 15-8-2015 032.JPG

Zoutkamp 020.JPG

Noaberstee uitstapje 15-8-2015 054.JPG
Noaberstee uitstapje 15-8-2015 099.JPG
Noaberstee uitstapje 15-8-2015 055.JPG
Noaberstee uitstapje 15-8-2015 068.JPG
20150815_150022.jpg
Noaberstee uitstapje 15-8-2015 114.JPG
IMG_1073.JPG

Woensdagmorgen 2 september, van 09.00 uur tot 11.30 uur, gaan we weer starten met de inloopochtenden. Hopelijk zien we elkaar dan weer.
Dag.

Verhalen, eten, drinken en heel veel plezier

Het is vakantietijd en velen zijn op stap. Vanmiddag trekken wij er ook opuit. Ons vakantie uitstapje is mede mogelijk gemaakt door gemeentelijke welzijnssubsidie van de Vereniging Dorpsbelangen Thesinge. Nogmaals hartelijk dank!

Om kwart voor één vertrekken we met 13 personen vanaf dorpshuis Trefpunt naar 'Museumboerderij Ot en Sien' in Surhuisterveen. Na een zeer hartelijk welkom, kijken we eerst een kort filmpje over het museum en illustrator Cornelis Jetses. Daarna verspreiden we ons door het museum. De één neemt eerst een kijkje in de winkel van sinkel, terwijl een ander de oude dokterspraktijk binnenloopt. In het schoolklasje zitten twee kindertjes op oude bankjes mét inktpotje te kijken naar de streng uitziende meester. Voor hen ligt een lei en het bekende leesplankje met aap, noot, mies, wim, zus, jet.........Aan de wand prachtige schoolplaten van Cornelis Jetses. 
Het arbeidershuisje, waar volgens overlevering een gezin met 16 kinderen heeft gewoond, is anno 2015 onvoorstelbaar. En wat zijn we blij dat de tijd van zeepkloppers, houten wasmachines, kolenkachels, borstrokken, gebreide onderjurken, korsetten met veters en belijnen, voorbij is.

Herinneringen aan vervlogen tijden, waar we nu met een glimlach naar kijken. Herinneringen, die de mooiste verhalen oproepen. Prachtige verhalen over een hoofdkussen gevuld met 'Javakapok'. Verhoaln over een pispot op bèrreplaank. Of het verhaal dat je als jongetje van een jaar of zes in een kinderwagen keek en heel hard riep: "Wat het dei ja een lèlke kop".

Het museum is een feest der herkenning. Komen onze eigen emaille kommetjes, gekleurde bowl schaaltjes, koffiebonenmolens, leesboekjes, trommeltjes, snijbonensnijders, petroleumstellen, oude naaimachines, eigen gedroogde tabak binnenkort ook uit de kelder, de kast of van zolder? Als ik de verhalen zo hoor kunnen we in Thesinge volgende week met gemak een museum inrichten. 

Nadat we lekker hebben gesmuld van een kop koffie met appelgebak en slagroom, gaan we op pad met een huifkar. We krijgen niet alleen informatie over de route, maar ook de teksten van oude liedjes zijn afgedrukt. En niet te vergeten........er is een trommeltje met heerlijke boterballen waar we van mogen snoepen. En dat doen we dan ook. Lekker man. Halverwege de tocht zetten we ons eerste liedje in. Het lijkt wel een schoolreisje. Dolle pret.
We komen onder anderen in Peebos, Surhuizumer Mieden en over het riviertje De Lauwers, dat voor een deel de grens vormt tussen Groningen en Friesland. De rivier is de naamgever van de oorspronkelijke Lauwer(s)zee en het huidige Lauwersmeer aldus de informatie op Wikipedia. 
Dan is het einde van ons middagje Friesland en rijden we naar 'Kruisweg' in Marum. Hier hebben we samen nog heerlijk gegeten. Met een volle maag gaan we richting Taisn, waar we rond half negen arriveren. We kijken terug op een prachtige middag.

Ook dit is Noaberstee! En.....er is nog zoveel meer.

Tot slot weer een aantal foto's. (klik op de foto voor een vergroting)

Noaberstee uitstapje 24-7-2015 013 - kopie-001.JPG










Noaberstee uitstapje 24-7-2015 022 - kopie.JPG
Noaberstee uitstapje 24-7-2015 025 - kopie.JPG

Noaberstee uitstapje 24-7-2015 031 - kopie.JPG
Noaberstee uitstapje 24-7-2015 033 - kopie.JPG
Noaberstee uitstapje 24-7-2016.JPG
Noaberstee uitstapje 24-7-2015 044 - kopie.JPG
Noaberstee uitstapje 24-7-2015 061 - kopie.JPG
Noaberstee uitstapje 24-7-2015 063 - kopie.JPG 
doeg, tot aandermoal.


Genieten in het Westerkwartier

Vanmiddag gaan we op stap naar het Westerkwartier. We verzamelen bij dorpshuis Trefpunt en om half twee vertrekken we met z'n twaalven richting Nuis. We brengen een bezoek aan landbouw- en streekmuseum 't Rieuw dat gevestigd is in een gerestaureerde boerderij, gelegen op het prachtige landgoed Coendersborch.
Bij aankomst worden we zeer hartelijk ontvangen door enkele vrijwilligers. Ze hebben koffie en thee al voor ons klaar staan en daarna volgt een rondleiding over het erf, in de bijgebouwen en door de tuin en schuren. Vrijwilliger Henk vertelt enthousiast en met plezier over oude ploegen, hooischudders en bietensnijders. Ook in de landbouwsmederij, timmerplaats en stelmakerij weet Henk de bezoekers te amuseren. Ja en wie kent nou niet de 27/11 spijkers. 
In de tuin staan onder anderen een paar graansoorten, zoals spelt, maar ook wordt er boekweit verbouwd. 'Boekweit gedijde goed op afgebrande venen en was lang geleden het hoofdgewas in deze streek. Het wordt nog maar op een enkele plaats in ons land verbouwd. Maar boekweitmeel en boekweitgrutten zijn nog overal verkrijgbaar' aldus een infobordje in het museum.
Ons bezoek aan museum 't Rieuw was een terugblik naar vervlogen tijden die voortleven in onze herinneringen.
 
We sluiten ons uitstapje af met een borreluurtje en etentje bij Restaurant en Partycentrum 'De Postwagen' in Tolbert. Ook hier worden we weer hartelijk ontvangen. We nemen plaats in de, voor ons gereserveerde, prachtige opkamer. We bestellen een consumptie en even later kunnen we een keuze maken uit de zeer uitgebreide menukaart. Het ene gerecht lijkt nog lekkerder dan het andere.
Zal ik een voorgerecht nemen of toch maar beter van niet? Wordt het een maandmenu met als voorgerecht een Oosterse salade met rollade van kip en teriyaki saus? Hoofdgerecht met kabeljauwfilet en botersaus met kerrie en garnalen? En als nagerecht een tompouce van verse aardbeien, hang-op en créme caramel? Of ga ik voor de kip sukiyaki. Op Oosterse wijze bereide kip met groenten, zoete sojasaus geserveerd in een stoofpannetje. Of wordt het toch de jachtschotel of in de oven gebakken zalmmoot op een bedje van pasta negra en basilicum pesto?
Iedere keuze, blijkt een voortreffelijke keuze te zijn. "Wát heerlijk". En de borden zijn ook zo mooi opgemaakt. En niet te vergeten, het personeel is erg vriendelijk en gastvrij. Alles is gewoon PRIMA!
"Ik kom hier zeker een keer terug" is dan ook een veel gehoorde opmerking. Sommigen willen hier morgen al wel weer eten..............haha
Nou, eerlijk gezegd loopt het water mij al weer in de mond.

Onderstaande foto's zijn leuke herinneringen aan een prachtige en erg gezellige middag in het schitterende Westerkwartier.
(Je kunt op de foto klikken voor een vergroting)

Noaberstee uitstapje 10-6-2015 068 - kopie.JPG

Noaberstee uitstapje 10-6-2015 005 - kopie.JPG

Noaberstee uitstapje 10-6-2015 021 - kopie.JPG

Noaberstee uitstapje 10-6-2015 023 - kopie.JPG

Noaberstee uitstapje 10-6-2015 036 - kopie.JPG

Noaberstee uitstapje 10-6-2015 082 - kopie.JPG

Noaberstee uitstapje 10-6-2015 087 - kopie.JPG

We hebben GENOTEN!

Dag.

Uitstapje 'De Hondsrug verbeeldt'

Vanmiddag hebben we een uitstapje gemaakt naar de grootste zandsculpturen expositie ter wereld 'De Hondsrug verbeeldt' in Sculpturepark Zuidlaren.
Prachtige unieke kunstwerken vertellen over de 150.000 jaar oude geschiedenis van de Hondsrug. Ook hebben we een kijkje genomen bij de grootste lego-expositie van Noord Nederland.
Het was weer een prachtige middag en de heerlijke traktatie van Welly, deed daar nog een schepje bovenop. Nogmaals bedankt Welly.
Met onderstaande foto's gaan we nog even nagenieten.
Zandsculpturen Zuidlaren (20) - kopie.JPG

    Zandsculpturen Zuidlaren (11) - kopie.JPG

Zandsculpturen Zuidlaren (13) - kopie.JPG    Zandsculpturen Zuidlaren (19) - kopie.JPG

Zandsculpturen Zuidlaren (22) - kopie.JPG

Zandsculpturen Zuidlaren (4) - kopie.JPG

Zandsculpturen Zuidlaren (23) - kopie.JPG

NEW YORK: 'ER GEBEURT IETS MET JE'

Vanmorgen is dorpsgenote Irene Plaatsman onze gast. Ze neemt ons mee naar wereldstad New York. 
In deze stad woont Roos, de dochter van Irene en Pluc en zus van Martien.
Irene en Pluc hebben twee keer een maand doorgebracht in het appartement van Roos. Ze zijn erg enthousiast over deze wereldstad en Irene komt er graag over vertellen.
En vertellen, dat kan Irene. 

New York.
'Als je in New York bent, dan gebeurt er iets met je.'
Het is een stad met 180 talen en de bevolkingssamenstelling is zeer divers.
Met een diapresentatie vertelt Irene eerst iets over de geschiedenis van New York. Hoe het kwam dat New York vroeger behoorde aan de Nederlanders.
De geschiedenis eindigt met een concert van Anré Rieu waarin een kort fragment is te zien, hoe mensen vroeger per boot aankwamen in New York.

New York is ingedeeld in vijf stadsdelen of boroughs.

  • The Bronx
  • Brooklyn
  • Manhattan
  • Queens
  • Staten Islands

Irene neemt ons nu mee naar het centrum van de wereldstad New York, het eiland Manhattan .

Manhattan staat bekend om zijn wolkenkrabbers, de brede avenues, de vele, gele taxi's en het financiële centrum Wall Street. Manhattan trekt 50 miljoen toeristen per jaar.
Enthousiast vertelt Irene over deze schitterende plek. Over musea, schilderijen van Vermeer, Frans Hals en Rembrandt. Over het Vrijheidsbeeld, Central Park, Empire State Building, Broadway en zoveel meer. Er is geen drankcultuur en ook in parken mag men niet roken. Er wordt muziek gemaakt langs het boulevard. Er zijn terrasjes waar men twee uur een plek kan huren voor een feestje of om samen met vrienden te barbecuen. Het bijzondere van de 'High Line' stadspark van de Nederlandse ontwerper Piet Oudolf.
Irene weet ons te boeien met haar verhalen. 

    Herdenkingsmonument
'REFLECTING ABSENCE'

 

Bezoek je New York, dan breng je eigenlijk een bezoek aan de wereld in het klein. 
Zoveel wijken, zoveel culturen en leuke dingen om te doen. 
Zullen we een ticket boeken?

De ochtend is voorbij gevlogen. We hebben genoten van je prachtige verhalen en foto's Irene. Dank je wel!

Dag

Thesinger 'boefjes' bezoeken Gevangenismuseum

Het is een prachtige nazomerdag. Vanmiddag maken we opnieuw een uitstapje.
Deze keer mede mogelijk gemaakt door gemeentelijke welzijnssubsidie van de Vereniging Dorpsbelangen Thesinge.
Nogmaals hartelijk dank hiervoor.

Om half een vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt via een mooie toeristische route naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. 
Daar staat de Boevenbus voor ons klaar. Chauffeur Albert en gids Sjouke heten ons van harte welkom. Als alle Thesinger 'boefjes' in de bus zitten rijdt Albert ons door Veenhuizen en vertelt Sjouke op geanimeerde wijze over de geschiedenis van Veenhuizen. Hij wijst ons op de gevelteksten, het voormalig ziekenhuis 'Vertrouw op God', deurscharnieren die aan de buitenkant zitten, het pauperparadijs, enzovoort. Ook rijden we het terrein op bij Penitentiaire Inrichting (PI) Norgerhaven. Je komt in een andere wereld. Je ziet het en voelt het. Maar wat het werkelijk betekent om achter de tralies te zitten daar kunnen wij alleen maar over fantaseren. Gelukkig maar! De verhalen van Sjouke maken indruk en maken ons stil.
Naast PI Norgerhaven is er een tweede locatie: PI Esserheem
Na onze rit in de Boevenbus drinken we een kopje koffie/thee met een plakje koek/cake bij het restaurant. Het schavot op het marktplein trekt de aandacht. Hoewel Jan en Welly de wet niet hebben overtreden en er geen lijf-, dood- of schandstraf zal worden uitgevoerd, nemen ze toch vrijwillig plaats op het schavot. Dit tot grote hilariteit van de andere Thesinger 'boefjes'.
Een vaak toegepaste straf was de spiegelstraf: had je gelogen, dan werd je tong afgesneden. En stelen hield na twee keer echt op: met twee afgehakte handen begon je als dief niet veel meer.
Gelukkig komen Jan en Welly ongeschonden van het schavot.

We wandelen van isoleercel naar een eenpersoonscel, van gepantserde auto's die gebruikt werden voor vluchtgevaarlijke criminelen naar arrestantenbussen die werden ingezet voor vervoer van grotere groepen arrestanten en gedetineerden. Samen met gids Sjouke komen we via een sluis in het museum. Hoewel we weten dat we niets op onze kerfstok hebben en Sjouke het beste met ons voor heeft, is het toch een raar gevoel als de deur achter ons sluit en we samen in een afgesloten ruimte zitten.
Straffen we tegenwoordig voornamelijk door iemand zijn of haar vrijheid te ontnemen, in vroegere tijden was dit wel anders. Van de 15e tot ver in de 19e eeuw waren de belangrijkste straffen de schandpaal, de lijfstraf en de doodstraf. Ook verbanningen en geldboetes kwamen voor. Een van de zwaarste straffen was geradbraakt worden op het radbraakkruis. Botten in armen en benen werden in acht slagen gebroken met een ijzeren staaf. De genadeklap was de eerste of de negende slag: een klap op de hartstreek waarna de dood volgde. 

Sjouke vertelt over:

  • schande op het schavot en het leven in de tuchthuizen
  • Generaal-majoor Johannes van den Bosch die de Maatschappij van Weldadigheid heeft opgericht
  • het cellulair systeem
  • straffen in de 20e en 21e eeuw en de veranderende inzichten
  • het Nederlandse strafrecht
  • het Staatshotel waar we vijf daders van misdaad naar einde detentie volgen

In alle vrijheid komt er een einde aan ons bezoek aan het Gevangenismuseum. Ook op deze plaats willen we chauffeur Albert en gids Sjouke hartelijk bedanken voor een boeiende middag. 
De Thesingers 'boefjes' hebben zich goed gedragen en zonder enige lijfelijke straf verlaten we Veenhuizen en sluiten dit uitstapje af bij restaurant Astoria in Haren.
Daar hebben we samen heerlijk gesmuld en rond half negen zijn we weer thuis. We kijken terug op een prachtige middag. 
En dat dit niet onze laatste uitstapje is geweest, blijkt wel uit alle positieve reacties. 
Bij ons volgend uitstapje is iedereen weer van harte welkom.

Noaberstee 002 - kopie.JPG
Veenhuizen.JPG
Noaberstee 011 - kopie.JPG

 Noaberstee 016 - kopie.JPG       Noaberstee 015 - kopie.JPG

BUURTZORG 'menselijkheid boven bureaucratie'

Vanmorgen al heel vroeg klaarwakker, dus maar vroeg uit de veren. En dat is beslist geen straf, want het is al prachtig zonnig weer. Bovendien is het Noabersteedag en dan ben ik altijd goed gemutst.
Zeker vanmorgen, want we krijgen deze ochtend bezoek van Idelette en oud dorpsgenoot Gerlinda. Beide dames zijn verpleegkundigen bij Buurtzorg Ten Boer, en komen iets vertellen over deze organisatie en de rol die zij daarin vervullen. Maar voor dat zij van wal steken, gaan we eerst buiten op het terras gezellig koffie drinken.

Dan is het woord aan Idelette en Gerlinda. Ze stellen zich voor en vertellen vol passie over Buurtzorg Nederland en Buurtzorg Ten Boer in het bijzonder.

 

 

Hoe is het allemaal begonnen? Het was Jos de Blok, wijkverpleegkundige en directeur van een thuiszorgorganisatie die in 2006 uit onvrede over het toenmalige beleid, Buurtzorg Nederland heeft opgericht. Wie is deze Jos de Blok en wat is zijn visie en missie? U kunt hier zijn biografie lezen. "Zorg is geen fabriek." 

Overal in Nederland ontstaan spontaan nieuwe Buurtzorg teams. In januari 2014 waren er 700 teams met 7000 vaste medewerkers en 3000 oproepkrachten.

Buurtzorg Ten Boer verleent al zes jaar zorg in Ten Boer en de omliggende dorpen. In een Buurtzorg team mogen niet meer dan 12 mensen. Het zijn ziekenverzorgenden en verpleegkundigen. Professioneel opgeleide mensen die de zorgtaken uitvoeren. Buurtzorg Ten Boer is sterk groeiende en inmiddels zijn er 2 teams van ieder 8 personen, met daarnaast vaste oproepkrachten. 

'Team Buurtzorg Ten Boer West' waar Idelette deel van uitmaakt, verleent zorg aan inwoners van Ten Boer, THESINGE, Garmerwolde en Sint Annen.
Team west is gehuisvest in zorgcentrum Bloemhof en bereikbaar via telefoonnummer 06 - 13117848.
Gerlinda en haar teamgenoten, 'Team Buurtzorg Ten Boer Oost' verlenen zorg aan inwoners van Ten Boer, Ten Post, Winneweer, Wittewierum, Woltersum en Lellens. 
Dit team is gevestigd in gezondheidscentrum De Kiep, Marskramer 1B in Ten Boer en bereikbaar via telefoonnummer 06 - 10365768

Het zijn zelfsturende teams. Dat wil zeggen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het functioneren van hun team, de beste zorg leveren en zorgen dat ze bekwaam blijven door studies en congressen te volgen. Er zijn korte lijnen. Men heeft zelf regelmatig overleg met bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut, ergotherapeut of diëtiste. Hierbij is de huisarts de spin in het web van het hele zorgveld. Hij/zij is het beste in staat om de regie te voeren in de zorg voor zijn/haar patiënten. 
Er zijn veel veranderingen in de zorg. Denk alleen maar aan het feit dat patiënten sneller vanuit het ziekenhuis naar huis gaan. En ging men eerder als tussenstap naar een verpleeghuis, nu gaat men rechtstreeks naar huis. In dergelijke situaties kan Buurtzorg Ten Boer zorg verlenen en hebben ze overleg met eventuele mantelzorgers.
Stap voor stap gaat er meer veranderen. Denk alleen maar aan decentralisatie van overheidstaken naar de gemeenten. In 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen met beginnende dementie, psychische problemen en mensen met een verstandelijke beperking. 

Wie kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week Buurtzorg aanvragen? 
Cliënt/patiënt, huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis. 
Wij, Thesingers kunnen bellen met team West, 06 - 13117848.
Daarna wordt thuis de zorg besproken en worden er verdere afspraken gemaakt. Voor de duidelijkheid, Buurtzorg verleent geen huishoudelijke hulp. Maar mocht tijdens hun zorg blijken, dat huishoudelijke hulp raadzaam is, dan willen ze dit wel voor u regelen. 
Buurtzorg rapporteert ook terug naar de verwijzer, zoals bijvoorbeeld de huisarts. En als het nodig is verzorgen ze de aanvraag voor indicatie bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) zodat u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Welke zorg levert Buurtzorg? Een kleine greep.

Hulp bij wassen, douchen.
Hulp aan-, uittrekken van steunkousen.
Verpleegtechnische handelingen, waarbij u kunt denken aan: injecties, morfine- en voedingspompen, infuus enzovoort.
Wondzorg en benen zwachtelen.
Maar ook voor terminale zorg kan men terecht bij Buurtzorg Ten Boer. Intensieve zorg wordt verleend aan mensen in hun laatste levensfase. Daarbij is het mogelijk dat er ook 's nachts iemand aanwezig is om zorg te geven. Deze vorm van zorg wordt ook zeer gewaardeerd, omdat het verlichting geeft aan familie, naasten en mantelzorgers.
Buurtzorg geeft zorg aan iedereen, jong en oud.

Idelette en Gerlinda sluiten hun presentatie af met een kort filmpje uit 2012.
Ook krijgen we allemaal nog een leuke attentie. 

We zijn onder de indruk van het werk dat Idelette, Gerlinda en hun teamgenoten doen. Maar ook de manier waarop ze dit kunnen doen spreekt erg aan. Zij doen ook werk waar geen indicaties voor zijn, en werken zonder prikklok. Het hoeft allemaal niet vlug, vlug, vlug. Menselijkheid gaat boven bureaucratie. 
Met liefde, bezieling en passie hebben ze ons vanmorgen kennis laten maken met Buurtzorg Ten Boer. 
En dat voelt zó goed, dat een van de bezoekers die binnenkort zorg nodig heeft, vanmorgen direct afspraken heeft gemaakt met Idelette. Voor de bezoeker een geruststellende gedachte en al een hele zorg minder en Idelette zorgt met veel plezier, passie en kunde. Beide zijn dik tevreden en dat is toch prachtig.

Op het terras kijken we, onder het genot van een kopje koffie, terug op een mooie, gezellige en zeer zinvolle informatieve ochtend. 
Nogmaals hartelijk dank Idelette en Gerlinda voor jullie mooie presentatie. 

Dag. 

Met Theo op weg over het schelpenpad. Het vervolg

Bijna een maand geleden hebben we samen met dorpsgenoot Theo Remkes, onze eerste stappen gezet op weg naar Santiago de Compostella. Hoe dat ook alweer was, kunt u lezen in onderstaand verslag van 12 maart. Vanmorgen het vervolg.

Eerst neemt Theo ons ook nog even weer mee terug naar het begin van zijn reis. Even  inlopen zeg maar. Dan hink-stap-sprong en we zijn in het Spaanse gedeelte van de Pyreneeën, op weg naar het graf van apostel Jacobus.
Theo wijst ons op het gevaar van de moderne mens. Te grote stappen, te veel stappen, te veel kilometers, te veel uren. Zo kom je niet in Santiago de Compostella. Bedenk daarnaast dat je een pelgrim bent en geen toerist. Je ontvangt en je eist niks! 

Kom, we gaan weer op pad. Via ongeplaveide weggetjes, stille steenachtige en steile paadjes, schilderachtige dorpjes met nauwe straatjes en prachtige vergezichten, genieten we van deze pelgrimstocht.
We staan stil bij monumentjes en laten, net als vele van onze voorgangers, een steentje achter, al dan niet voorzien van een opschrift. Bij de Roelandsbron komt water uit de bergen. Daar maken we dankbaar gebruik van. We drinken wat en vullen ons flesje. Het schiet lekker op............nog maar 790 kilometer naar Santiago de Compostella, aldus Theo. Met een zucht kijken we elkaar aan en krijgen steeds meer waardering voor zijn voettocht.

Nog maar 790 kilometer........

Via Pamplona, dat wij vooral kennen van de stierenrennen,    
gaan we op weg naar Alto de Perdón. Op deze route maken we een stevige klim naar het pelgrimsmonument, 'de Pelgrims karavaan'. Een beeldengroep, gemaakt van cortenstaal, laat zien hoe belangrijk de pelgrimstocht is.


We zijn inmiddels in  Puenta la Reina. We komen langs een wijn- en waterfontein in Ayegui en nemen een slokje wijn, vullen ons flesje met water en stappen weer rustig verder. Theo wijst ons op een schuilhutje of kluizenaarshutje, en verteld over La Rioja met de belangrijkste wijnstreken van Europa. We lopen langs huizen van leem, de Arena van Léon, paleis van Gaudi en laten onze zorgen achter bij 'Cruz de Ferro' door er een steentje neer te leggen.
Nog 108 kilometer, nog 100, 40 en dan is daar het stenen paaltje met de aanduiding '0,00 km'. Dit is het officiële einde van de pelgrimstocht. Maar niet voor Theo.
Nee, Theo heeft besloten om nog een ander persoonlijk offer aan Jacobus te brengen. In het voormalig priesterseminarie heeft hij de daad bij het woord gevoegd en na 28 jaar zijn snor afgeschoren.
Hij heeft het verpakt in een plastic zakje en aan de buitenkant van de kathedraal een blijvend offerplekje voor gevonden. Theo's pelgrimstocht zit er nu echt op. Het gevoel dat je dan hebt is moeilijk te omschrijven. Blij? Genietend? Feestelijk? Nee, maar wel uiterst tevreden en dankbaar!

We hebben het weer prachtig gevonden Theo, om samen met jou over het schelpenpad te lopen. Bedankt dat we vanmorgen weer je reisgenoten mochten zijn. We hebben genoten van je prachtige verhalen en foto's. Dank je wel.

Een pelgrimsgroet van de bezoekers.

Dag. 

Senioren en veiligheid

Vanmorgen is Simon Dijksterhuis onze gast. Samen met Harrie Meier is hij buurtagent in de gemeente Ten Boer en familieagent voor de eenheid Uithuizen. Dijksterhuis geeft een presentatie over 'senioren en veiligheid', woningovervallen (inbraken) en babbeltrucs. Dat het in Thesinge niet alleen prachtig wonen is, maar ook veilig, laten de cijfers zien. De afgelopen twee jaar staat het aantal woninginbraken op nul. Een geruststellende gedachte. Dat is anders met dorpen die vlak aan de N360 liggen. Uit analyse van deskundigen blijkt, dat vluchtroutes een grote rol spelen bij de keuze voor een woninginbraak.

In grote lijnen kent men 4 soorten inbrekers:

  • Gelegenheidsinbreker
    Snel naar binnen en snel weer weg. Vaak in woningen en schuren die niet afgesloten zijn, en waar het meestal gaat om een tablet, laptop, tv, navigatiesysteem, fiets, brommer, scooter........
    Destijds heeft de gemeente een 'witte voeten' actie uitgevoerd. Deze actie bestaat uit een preventieve controle waarbij witte papieren voetstappen worden achtergelaten, om inwoners bewust te maken van insluipingsmogelijkheden in de woning en eventuele schuren. Dan valt op hoeveel deuren niet zijn afgesloten, sleutels voor het grijpen liggen of in het autoslot zitten en fietsen niet op slot staan. Voor een tablet of navigatiesysteem die nog in de auto ligt, hoef je weinig moeite te doen.
  • Beroepsinbreker
    Vaak georganiseerde groepen uit Oost-Europa die uit zijn op geld, passen, paspoorten en sieraden. Maar ook dieselolie komt voor.
  • Verslaafden
    Plegen vaak inbraken om geld of eten. Bijzondere details: de koelkast laten ze nooit ongemoeid en...........de verslaafde inbreker laat vaak zijn behoefte achter.
  • Insluipers en babbeltrucs
    Opereren vaak in groepen en proberen met een mooi verhaal, een babbeltruc, binnen te komen. De één praat en de ander probeert, al dan niet via een andere deur, naar binnen te glippen om hun slag te slaan.

Er zijn drie belangrijke principes:
Licht: hebben inbrekers een hekel aan
Geluid: een raam inslaan of een deur met veel kabaal intrappen heeft niet hun voorkeur. Honden die aanslaan werken ook preventief, evenals ganzen, zo weet een bezoeker.
Tijd: het moet niet te lang duren

Woningovervallen (inbraken) voorkomen kunnen we niet, maar geef inbrekers niet de gelegenheid. Maak het hen zo lastig mogelijk door goed hang- en slotwerk, goede verlichting en goed sleutelbeheer. Maar tref ook maatregelen als u op vakantie gaat. Voor meer preventietips kunt u hier een kijkje nemen.

Het was een zeer geslaagde ochtend, waar we met veel plezier op terugkijken. Ook op deze plaats willen we buurtagent Simon Dijksterhuis, hartelijk bedanken.

Dag

Uitnodiging Christelijke Basisschool DE TIL

Noaberstee is van harte uitgenodigd door christelijke basisschool DE TIL. Vrijdag 28 maart is het 'opa en oma dag' en dan mogen we een kijkje nemen op DE TIL. 
'Wat leren kinderen tegenwoordig op school?
'Wat is er voor verschil tussen vroeger en nu......'

Klik hier voor de uitnodiging. (pdf bestand)

We vinden dit een prachtig initiatief en gaan graag op de uitnodiging in.
Er is een leuk programma samengesteld.
Zo kunnen ouderen bij verschillende activiteiten die de kinderen laten zien langsgaan. Te denken valt aan: hoe werken de kinderen achter de computer met spelling en taal en aardrijkskunde, hoe maak je een powerpoint, welke spelletjes behalve ganzenbord zijn in. Ook laten kinderen zien hoe ze bouwen met K'necks en kapla. Kortom kinderen laten iets zien en ouderen kunnen meedoen of kijken of lekker koffie drinken en kletsen. Ondertussen wordt er door de hele school pannenkoeken gebakken. Daar mogen de gasten ook meehelpen. Tussen kwart voor 12 en kwart over 12 gaan we met z'n allen smullen van de pannenkoeken.

Het lijkt me erg leuk om weer eens een kijkje te nemen op cbs DE TIL. Gaat u ook mee? 
In verband met de hoeveelheid pannenkoeken die er gebakken moeten worden, graag voor woensdag 26 maart even bij me aanmelden. Dat kan via telefoon 050 - 3022475 of mail.

Leuk man!

Dag. 

Met Theo op weg over het schelpenpad.

Op deze prachtige lentedag stapt dorpsgenoot Theo Remkes met rugzak op, dorpshuis Trefpunt binnen. Hij neemt ons mee op zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.
Met een powerpoint presentatie vertelt Theo enthousiast en vol passie over zijn voettocht. Hij neemt ons mee naar 1 september 2010. Het startpunt van zijn reis is het Jacobusmonument bij de Jacobus de Meerderekerk, een neogotische rooms-katholieke kerk, in Uithuizen. Dit is het beginpunt van het Jacobspad, en maakt deel uit van de pelgrimstocht. Het Jacobspad eindigt in het Overijsselse Hasselt.

kerk uithuizen.jpg       

Theo neemt plaats op een bankje bij de kerk en laat z'n gedachten gaan. Al 1200 jaar zijn mensen hem voorgegaan. Ga ik of ga ik niet?

Hij leest het gedicht op het monument.    

Pelgrim  

Je verlangen is groot
Je weg is lang
Je bent gedragen
Je bent geborgen
Vraag

Een indrukwekkend moment.
Theo besluit om de 3000 kilometer daadwerkelijk te voet af te leggen en zet z'n eerste stap. 
Over het Jacobspad van Uithuizen via Thesinge, Garmerwolde, Hasselt naar Maastricht. De eerste etappe van een maand zit erop. In verband met de naderende winter besluit Theo om nu niet verder te lopen. Op 31 mei 2011 trekt hij voor de tweede keer zijn huisdeur achter zich dicht en vervolgt zijn voetreis vanaf Maastricht naar Spanje.

KAART2.jpg

Als symbool van het Jacobspad en de pelgrimstocht draagt Theo een Jacobsschelp op zijn rugzak. Dat maakt duidelijk dat hij een pelgrim is en geen toerist. Wat onderscheidt een pelgrim van een toerist? Een pelgrim verwacht niets. Alles ontvang je. Een toerist betaalt, eist, vraagt en wil.

Theo vertelt over de geschiedenis, pelgrimswegen in Europa, beweegredenen, voorbereiding, overnachtingen en ondersteunt zijn verhaal met mooie foto's. Vooraf heeft Theo nooit de intentie gehad om lezingen te geven. Hij liep voor zichzelf, niet voor een ander. Vandaar dat hij in Nederland ook geen foto's heeft gemaakt.
Als je aan zo'n tocht begint moet je naar mijn idee toch wel een paar goede voornemens hebben. Die had Theo ook. "Ik had me voorgenomen om me tijdens mijn pelgrimstocht niet kwaad te maken. Dat is in zoverre gelukt, totdat ik een paar keer franse honden tegen kwam. Ik wilde me ook niet storen aan het weer en vooral niet te ver vooruit kijken. Ook wilde ik niet als een betweter overkomen. Ik nam de situatie zoals ie was, ook al had ik mijn bedenkingen en mijn eigen mening. Bovendien had ik geen verwachtingen en rekende ik nergens op. Als je niets verwacht heb je ook geen teleurstellingen en ben je ook niet kwaad als het eerste adres op je lijstje geen slaapplaats voor je heeft. Je loopt door naar de tweede, de derde en als uiteindelijk het vierde adres wel plaats heeft, zeg je:  "dank je wel Jacobus".
Als pelgrim ontvang je. Zo niet, loop je door. Maar het zijn niet alleen goede voornemens waardoor je de tocht kunt voltooien. Het materiaal moet goed zijn en je moet lichamelijk en geestelijk niet al te veel ongemakken hebben. Theo is met lichamelijke pijnen zichzelf ook wel tegen gekomen. Last van nek, schouders, benen, enkels, voeten en tenen deed hem soms in ongebruikelijke houdingen lopen. Tien kleine stappen zus, tien kleine stappen zo en dan was het vol te houden. Nooit heeft hij gedacht aan stoppen. Voor Theo was het een diep gevoelde vage wens om de pelgrimstocht te lopen. Voor anderen zijn de beweegredenen: religieus, spiritueel, cultureel of sportief. Pensionering kan ook een beweegreden zijn. Net als bezinning op het werk, drukte of eisen. Maar ook het zoeken naar een nieuwe weg in het leven of verwerking van zorgen en verdriet. Ook overwinning op een ernstige ziekte kan iemand doen besluiten om aan deze tocht te beginnen.
Het is een tocht in ontmoetingen. Ontmoetingen met mensen, de weg en dieren, maar vooral de ontmoeting met jezelf.
We zijn inmiddels in Frankrijk, maar voordat we in Santiago de Compostella in Spanje arriveren, zijn er nog vele stappen te gaan.
Samen met Theo vervolgen we zijn pelgrimstocht op woensdagmorgen 9 april, half tien.
Hopelijk loopt u dan ook weer met ons mee.

Het zal u niet zijn ontgaan dat komende woensdag 19 maart, de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. Dorpshuis Trefpunt fungeert dan als stemlokaal.
Daarom heeft Noaberstee 19 maart geen inloopochtend.

We ontmoeten elkaar weer op woensdagmorgen 26 maart, 09.30 uur. Buurtagent Simon Dijksterhuis geeft dan voorlichting over 'Senioren en veiligheid'

Dag.      

Rookmelders laten je niet stikken!

Een heftige titel?! Voor degene die vanmorgen de themaochtend 'Brandveiligheid bij u thuis' hebben bezocht is nut en noodzaak van rookmelders heel duidelijk geworden. Vanochtend is Luc Oldenhof aanwezig. Luc is teamleider afdeling preventie van brandweer Stad en Regio Groningen, waar ook het korps van de Gemeente Ten Boer onder valt. Aan de hand van beelden geeft Luc een presentatie over brandveiligheid in huis.

Bedenk dat brand in een woning totaal anders is dan vreugdevuren!

Brand is vuur op een plaats waar het niet hoort. Brand ontstaat door drie componenten: brandstof, energie (warmte) en zuurstof. Ons huis staat vol brandstof. Denk hierbij aan je bank, kast of apparatuur. Door onvoorzichtigheid tijdens koken of een kaars die toevallig omvalt, ontstaat er door de inwerking van energie een brand. De lucht wakkert de brand aan. Haal je een van de drie componenten weg, dan is het uit.

Brandoorzaken

  1. defect elektrische installatie / verkeerd gebruik elektrische installatie
  2. broei/zelfverhitting
  3. brandgevaarlijk handelen
  4. roken
  5. spelen met vuur

Een woningbrand ontstaat door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Twee op de drie woningbranden ontstaan zelfs door menselijk handelen. Maar ook falende apparatuur kan een oorzaak zijn. Zo was er recent een  waarschuwing voor afwasmachines die te lang werden verhit en daardoor brandgevaar opleverden. En het lijkt wel, hoe meer kookprogramma's op tv, des te vaker vlam in de pan, aldus Luc. En wat dacht je van het brandgevaar van onjuist gebruik van stekkerdozen, pluizenfilter van een wasdroger of een vieze, vettige, stoffige afzuigkap? Maar wees ook op je qui-vive met het uitoefenen van je hobby. Een slijptol in de buurt van oplosmiddelen, vluchtige gassen en brandbaar vloeistof, is vragen om problemen. Rol ook altijd een kabelhaspel helemaal uit. Luc legt ook het brandgevaar uit bij onjuist gebruik van een elektrische deken. Ga je die opvouwen dan ontstaan er breukjes in de verwarmingsspiraal die uiteindelijk brand kunnen veroorzaken. Beter is het om die losjes op te rollen. Ook maakt Luc ons duidelijk dat het niet verstandig is om tv's langere tijd in de  standby stand te zetten. Zet em gewoon uit! Dat vettige stofdeeltjes en warmte niet samengaan blijkt uit z'n verhaal over een stofzuiger in een chinees restaurant. Nut en noodzaak van rookmelders is ons deze ochtend méér dan duidelijk geworden. Rookmelders redden mensenlevens!

Voor mensen die gebruik maken van een open verbranding, zoals gaskachels, geyser en/of badboiler is, naast een rookmelder, ook een koolmonoxidemelder het overwegen waard. 

Enkele tips om brand te voorkomen

  1. Koop deugdelijke apparaten met een  CE-markering
  2. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van elektrische apparaten
  3. Maak apparaten schoon, stof- en vetvrij. (zoals: wasdroger, stofzuiger, afzuigkap, frituurpan, broodrooster) Een schoon huishouden voorkomt brand.
  4. Doof kaarsen als u "even" weggaat
  5. Zet wasmachine, droger, tv, computer uit voordat u het huis verlaat
  6. Zet tv niet in de standby stand
  7. Plaats een halogeenlamp of andere verlichting niet te dicht bij je gordijnen
  8. Een uiltje knappen, even dommelen op bank, in stoel of bed gaan niet samen met roken 
  9. Let op (klein)kinderen, zij kopiëren je gedrag
  10. Laat kaarsen niet onbeheerd of in de buurt van (klein)kinderen branden
  11. Laatste tip: neem een kijkje op de site 'wat doe jij bij brand'  Lees meer, bekijk de filmpjes en doe de brandveiligheidstest

Bij een daadwerkelijke brand is rook het ergste. Rook is sneller én dodelijker dan vuur. Plaats daarom NU een werkende rookmelder en maak een vluchtplan! Rookmelders laten je niet stikken! 

Mocht je onverhoopt toch te maken krijgen met brand, blijf dan zo laag mogelijk bij de grond. Daar heb je namelijk het meeste zicht en zuurstof en is de temperatuur het laagst. 

  • Blijf vooral rustig
  • Breng huisgenoten in veiligheid
  • Hou deuren en ramen gesloten om te voorkomen dat de brand zich verspreid
  • Vlucht volgens je vluchtplan en blijf laag bij de grond.
  • Bel 112

Brandveiligheid bij u thuis. Het is NU tijd om daar over na te denken!

Luc Oldenhof heeft ons deze ochtend de ogen ge-opend. Duidelijk en met sprekende beelden heeft hij op een zeer plezierige manier invulling gegeven aan deze zeer zinvolle informatieve ochtend. Nogmaals HARTELIJK DANK aan Luc en brandweer Stad en Regio Groningen.

Wordt vervolgd!

Tot volgende week.

Dag

Bezoek onderzoekster Eveline Hage

Vanmorgen hebben we bezoek van onderzoekster Eveline Hage. In het voorjaar van dit jaar hebben alle 65 plussers in Thesinge een Verzoamelstee-vragenlijst ontvangen. Sommigen hebben hem ingevuld en anderen juist niet. Eveline haar onderzoek gaat over computer gebruik en contact met elkaar. Deze ochtend vertelt Eveline wat die twee met elkaar te maken hebben. Maar ook waar ze de Verzoamelstee-vragenlijsten voor gebruikt komt aan de orde. Sommige resultaten van het onderzoek wekt bij de een verbazing, terwijl een ander er niet van opkijkt. Voor vragen is er deze ochtend ook alle ruimte en worden beantwoord door Eveline. Het is een gezellige informatieve ochtend waar we tevreden op terugkijken. We bedanken Eveline voor haar presentatie en wensen haar succes met het onderzoek.

Volgende week, 30 oktober 10.00 uur komt Luc Oldenhof van de brandweer 'Stad en Regio Groningen' voorlichting geven over 'brandveiligheid bij u thuis'.

Net als altijd is iedereen weer van harte welkom.

Tot volgende week.

Dag.

Mysterieus gesprek opgelost

Vele Thesingers zijn de afgelopen dagen bezig geweest om ons uit de droom te helpen. En dat is gelukt. BEDANKT!

De beide hoofdrolspelers van het mysterieus gesprek op 24 maart 1951 zijn bekend. Het gaat om Tiddo Schutter en Piet Vegter.

Alle middelen zijn ingezet om te achterhalen wie deze mannen zijn. De site Thesinge.com, Facebook, telefoon en persoonlijke gesprekken. Maar ook oude Garmer&Thesinger Expressen, de websites alle Groningers en Graftombe

Maar wie waren deze dorpsgenoten? Vanmorgen tijdens de inloopochtend van de Verzoamelstee is me daarover wat meer bekend geworden. En vanmiddag heb ik gesproken met dorpsgenoot Anna Vink-Vegter, de dochter van Piet Vegter.

Tiddo Schutter is op 13 november 1906 geboren. Hij is de zoon van Klaas Schutter (23 maart 1871 - 6 december 1960)  en Grietje Dijkema (9 januari 1877- 23 december 1954). Op 6 juli 1935 trouwt Tiddo met Aaltje Dina Postma, geboren op 5 maart 1914 en is de dochter van Oomke Postma en Folgerdina van der Beek. (Nee niet die Oomke Postma, die bij de til woonde) Ze hebben gewoond aan de Luddestraat 9 of 11. Wonen nu Geerten Eijkelenboom en Dorien Zweers. Het is nu 1 huis, maar vroeger woonden er 2 gezinnen, Hendrik en Griet Vegter en Tiddo Schutter en z'n vrouw. Van daaruit zijn ze verhuisd naar de Dijk. Het voorste gedeelte van het huis, waar nu Jan Alix en Myla Uitham wonen. Tiddo was timmerman/metselaar. Daarnaast was hij vakbondsman voor de bouw en vele tientallen jaren raadslid. In deze Garmer & Thesinger Express wordt geschreven over Tiddo. Ook staat er een van z'n gedichten. Tiddo is op 12 juni 1987 overleden. Zijn vrouw Aaltje Dina op 5 juli 2013. 

Uit het gesprek blijkt, dat vader gisteren (23 maart dus) 80 jaar is geworden. Dan is hij geboren in 1871. Het gaat hier om Klaas, de vader van Tiddo.

Piet(er) Vegter is geboren op 10 april 1911. Hij is de zoon van Jan Vegter en Martje Schilthuis. Hij was getrouwd met Atje Ridder, geboren 24 december 1907 en dochter van Henderikus Ridder en Anna Wierenga.  Ze hebben gewoond in de Schoolgang (Schoulgankje) waar nu het gymlokaal is. Dochter Anna weet te vertellen dat ze vóór 1959 in Thesinge geen straatnamen kenden. Thesinge was C en dan volgde een nummer. Dat was je adres. Piet en Atje woonden op C110 en na 1959 werd het Schoolgang 1. Van daar zijn ze verhuisd naar de Luddestraat 10, direct om de hoek van Schoolgang. Op de tuin, naast het schuurtje van Koos en Betsy van der Belt, stond vroeger een huisje, daar woonden ze. Piet was landarbeider bij Klaas Zuidema. In de G&T Express van augustus 1994 staat een interview met Atje Vegter. Over Opslag, Koepersvoort, Hofste plank en andere oude namen. Piet Vegter is 2 mei 1967 overleden. Zijn vrouw Atje op 30 november 1999. 

Morgenvroeg ga ik bij Anna en Tjeerd Vink op de koffie om hen het gesprek te laten horen. En om verhalen te horen. Verhalen over vroeger.

Wie weet komt er nog een vervolg.

Hartelijke groet, Janna Hofstede 

Wie helpt ons uit de droom?

Via Kor en Clara van Zanten kom ik in aanraking met geluidsopnamen uit de jaren vijftig. Hun zoon Anne heeft een digitaal bezoek gebracht aan het Meertens Instituut. 'Soundbites' trekken zijn aandacht en daar leest hij: 

'Welkom bij het project Soundbites. U vindt hier enkele honderden uren geluidsmateriaal, zoals deze in de afgelopen decennia zijn verzameld door onderzoekers van het Meertens Instituut (KNAW).

Het leeuwendeel van de geluidsbestanden zijn dialectopnamen uit Nederland. Sinds de jaren vijftig maakten onderzoekers van het instituut in heel het land opnamen waarbij de dialectsprekers min of meer vrijuit spraken over onderwerpen naar eigen keuze. Het streven was hierbij om een landelijke dekking te krijgen, en zo geeft de website als geheel inzicht in de gesproken dialecten van het Nederlands rond het midden van de vorige eeuw'.  

Anne gaat op onderzoek en ontdekt een geluidsopname van 24 maart 1951.

bandrecorderDe opname is gemaakt in Thesinge. Het is een gesprek tussen twee mannen. De een is geboren in 1906 en de ander in 1911. Hun beroep is onbekend. Het gesprek gaat over het muziekkorps, zangkoor, dat alles zo duur is en een krasse oude heer.

Die krasse oude heer blijkt de vader te zijn van een van de mannen. "Hai is guster tachteg joar worden". Conclusie van mij is dan, dat de vader op 23 maart 1871 is geboren. Helaas hebben wij, Kor, Clara en ik, als geboren oudere Thesingers, Anne niet uit z'n droom kunnen helpen. Inmiddels is ook Facebook ingezet, maar via deze site roepen we ook uw hulp in. 

Weet u welke twee Thesinger mannen op 24 maart 1951 in Thesinge met elkaar in gesprek waren? Laat het ons weten via telefoon 050-3022475 of Janna haar mail. Mede namens Anne, Kor en Clara alvast BEDANKT.

Hartelijke groet, Janna Hofstede.

TROSSEN LOS!

Ons uitstapje 'Rondje Blauwestad' zit er weer op. Hoe mooi en gezellig het was leest u in onderstaand verslag van Roelie Karsijns. Bedankt Roelie.

Men neme

-      Rondvaartboot 'de Windschere' in Midwolda 

-      Blauwestad

-      Grijze, maar droge woensdagmiddag

-      Rode Rups

-      Witte zwanen

-      Zwarte koffie en thee

-      Gele cake

-      Kleurrijk gezelschap 

Ingrediënten voor een plezierige septembermiddag door de Oost-Groninger wateren.

Stuurman Ype, gids Karel en cateraar Mineke, van Pieter Dekker rondvaarten, ontvingen de 32 gasten uit Thesinge en omstreken hartelijk op rondvaartboot “de Windschere”, die aangemeerd lag in de haven van Midwolda. Nadat iedereen aan boord was wenste organisator, verzoamelsteemedewerker Janna Hofstede, ons allen een behouden vaart. Als aandenken aan de tocht kreeg iedereen een mooie pen met de beste wensen van Reinder van der Veen.

De trossen los! De start voor een 2 ½ uur durende tocht over het Oldambtmeer (800 ha. groot) en langs de boorden van de Blauwestad. Een interessant woon- en natuurgebied dat eind jaren 80 van de vorige eeuw in het brein van bestuurders en op de tekentafels van landschapsarchitecten en –ontwikkelaars werd geboren. Om iets te doen aan de leefbaarheid van de regio Oldambt - Reiderland had men het plan een economische impuls aan dit gebied te geven door nabij Winschoten een groot meer aan te leggen met daarbij ook woonkavels. Gecreëerd op een groot oppervlak, vooral braakliggende, landbouwgronden.

In 2005 draaide de toenmalige koningin Beatrix de kraan open om het meer vol te laten stromen met water. De dijken rondom het meer zijn verhoogd. Zo kan het ook dienen als waterboezem bij extreme hoge waterstanden in o.a. het Winschoterdiep.  Maaiboten proberen het welig groeiende fonteinkruid en waterpest in toom te houden. De combinatie van helder, schoon water en een voedingrijke bodem zijn ideale omstandigheden voor deze planten. Maar helaas een ramp voor de schroeven van de boten. 

De plannen en dromen van de vorige eeuw zijn wat betreft de woningbouw letterlijk in het water gevallen. De animo van potentiële bewoners viel erg tegen. Momenteel zijn er zo’n 200 woningen gebouwd, terwijl er plannen waren voor 1480. Daarom worden enkele, oorspronkelijk voor wonen bestemde, wijken weer aan de natuur teruggegeven. De zogenaamde Rode Rups diende vanaf het begin als informatiecentrum voor de Blauwestad. Het infocentrum is inmiddels verplaatst naar het Havenkwartier, waarin ook een Brasserie is gekomen. Er is nog geen herbestemming voor het markante rode onderkomen gevonden. Er zijn geluiden dat de Winschoter brandweer er wel belangstelling voor heeft. De kleur is in ieder geval toepasselijk…

Uit cijfers blijkt echter dat het project wel degelijk een positieve kwaliteitsimpuls aan Oost-Groningen heeft gegeven door een zeer aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen en varen. De bestaande woningen rondom het meer en de ontsluitingskanalen hebben allemaal een meerwaarde gekregen door de mooie ligging. Dat ontdekten we toen we door een prachtig kanaaltje achter de huizen in Beerta voeren. Mooie huizen met vlonders en tuinen langs het water. Het sobere beeld dat bijna iedereen van Oost-Groningen had, veranderde hierdoor drastisch. Om mij heen hoorde ik geluiden van : “Hier goan we nog wel ains fietsen”.

Al varende vermaakte iedereen zich prima. Gezellige praatjes, mooie uitzichten, lekkere koffie met cake en een goede uitleg van gids Karel. Hij kreeg zelfs de Thesingers stil met zijn verhalen over vissen, de Beerster Chinees, middeleeuwse watervloeden en verdwenen dorpen en de geschiedenis van het Reiderland. Helaas moest hij de uitleg over de naam “Reide” schuldig blijven… Buiten was ruimte voor een vijftal personen en daar werd goed gebruik van gemaakt door degenen die behoefte hadden aan frisse lucht of een rustgevend rokertje. Bij de vele (fiets)bruggetjes moesten de buitenlui even door de knieën om hun hoofd niet te verliezen of te stoten. Au!

Voordat we het in de gaten hadden meerden we weer af in Midwolda en werden de trossen vastgelegd. Nadat menigeen de blaas geledigd had op het toilet aan de vaste wal, werd de terugtocht naar Thesinge aanvaard. Voor herhaling vatbaar, zo’n uitstapje, bedankt Janna!

Eén van de meevarende gasten
Roelie Karsijns

Ps: Hier vindt u een plattegrond van het Oldambtmeer en de verschillende woongebieden. Voor uitleg over de Reider Ae, neem dan hier een kijkje.   

NOABERSCHAP uitstapje

Vanmiddag hebben drie senioren gebruik gemaakt van mijn aangeboden dienst op  www.thesinge.com/noaberschap/ik-bied-aan/ (advertentienummer 678).

Rond half twee reed de "taxi" voor bij Roelie Dijkema, Jan Jansen en Jannie Ritsema. Op deze prachtige nazomerdag was ons einddoel, een visje eten in Termunten. De airco een beetje aan en rijden maar.

Ik had een prachtige route uitgestippeld via landweggetjes die je vaak links laat liggen, maar zeker de moeite waard zijn. We zijn door dorpjes, gehuchten en buurtschappen gereden die we vaak alleen maar kennen van bewegwijzeringsborden. Heeft u weleens een bezoek gebracht aan het prachtige natuurgebied Hoeksmeer? Het is een reservaat voor weide-, water- en moerasvogels. Schitterend! Langs kronkel weggetjes, tussen landerijen door, komen we via Garreweer, Appingedam, Jukwerd, Arwerd in Marsum. Voordat we de Mauritiuskerk uit de tweede helft van de 12de eeuw bezoeken, is het eerst tijd om iets te drinken. En wat is er nou mooier om met dit prachtige weer iets drinken op een plekje wáár je maar wilt. Ik heb zowel een koud drankje, als warme thee aan boord. Dus kofferbak open, krukjes eruit, glas gevuld met heet water, theezakje erin, een koekje er bij en samen genieten. Voor Roelie, Jan en Jannie een leuke verrassing. Daarna vervolgen we onze reis naar de afgebroken dorpen Weiwerd, Heveskes en Oterdum. Op Wikipedia kunt u een polygoonjournaal uit 1975 over Weiwerd bekijken. We nemen nog een kijkje op de pier van Oterdum, met aan de overkant de windmolens in Duitsland. Omdat het nog iets te vroeg is voor een heerlijk visje, maken we nog een omweg via leuke dijkweggetjes en dijkdoorgangen. En dan........visje eten in Termunten! Heerlijk, wat hebben we samen lekker gesmuld. Roelie, Jan en Jannie hebben mij dit etentje uit dankbaarheid en met heel veel plezier aangeboden. Nogmaals hartelijk dank! Wederkerigheid. Het is tijdens het pilot project 'de Verzoamelstee' al vaak genoemd. 

Met een goed gevulde maag gaan we nu weer langzamerhand huiswaarts. Samen kijken we terug op een schitterende middag. Wat Roelie, Jan en Jannie betreft, is het zeker voor herhaling vatbaar en daar sluit ik me helemaal bij aan. 

Als u ook een keer een uitstapje wilt maken, dan mag u altijd contact met me opnemen. Uiteraard mag u ook zélf een uitstapje aanbieden via  www.thesinge.com/noaberschap/ik-bied-aan/. De site geeft u ook de mogelijkheid om een dienst te zoeken. Noaberschap is mit mekoar en veur mekoar!

Dorpscoaches
Vanmorgen hebben we bezoek van Gerdien te Biesebeek en Fleur Groenhuyzen. Ze geven een presentatie over hun werk als dorpscoach.

Gerdien en Fleur zijn, samen met Marieke van der Woude, dorpscoach in de gemeente Ten Boer. Zij verrichten hun werk in en vanuit De Deel, die gevestigd is in het gemeentehuis. Dat doen ze samen met kwartiermaker Marian Scharft en secretaresse Marijke van der Veen.

In De Deel kunt u terecht met al uw vragen over opvoeden en opgroeien van kinderen, werk en uitkering, WMO voorzieningen en diensten. De dorpscoaches ondersteunen u bij het oplossen van uw vragen. Maar kunnen u ook, als u dat wenst, in contact brengen met instanties en personen die u verder kunnen helpen.
Er is een nauwe samenwerking met ketenpartners. U kunt hierbij denken aan de buurtpolitie, jeugdzorg, woningstichting, Verslavingszorg Noord Nederland, Lentis................
Met de presentatie en een kort filmpje hebben Gerdien en Fleur ons een kijkje gegeven in de keuken van De Deel, en hun werkzaamheden als dorpscoach. Het was een informatieve ochtend, waar we met veel plezier op terug kijken.
Bedankt Gerdien en Fleur!

Voor meer informatie over de dorpscoaches en of De Deel kunt u  een kijkje nemen op deze website.

Tot volgende week.

Bedankt Janneke
Gisteravond, vrijdag 26 april, gaf Janneke Vos een lezing in dorpshuis Trefpunt in Thesinge. Om acht uur was de zaal goed gevuld met belangstellenden en fans. Na een woord van welkom gaf Janna Hofstede het woord aan Janneke. 

Vol enthousiasme en met zichtbaar plezier stak Janneke van wal. Haar verhaal ondersteunend met prachtige foto's. Mooie plaatjes uit Roemenië, van het dorpje waar ze wonen, hun huis, stal/schuur en omgeving. En niet te vergeten de foto's van de vele honden die in Janneke's leven kwamen. Carla, Puppy, Zang en Taira.......iedere hond met zijn eigen verhaal. Vele honden in Roemenië hebben een hondenleven. Maar een aantal hadden geluk en werden liefdevol opgevangen door Janneke en haar man Ad, beide met een groot hondenhart. Dan heb je als hond dikke mazzel! Zo'n mazzel, dat Ad eens uitriep: "Ik wou dat ik haar hond was". En zo is de titel van Janneke's laatste boek geboren. Haar vijfde boek is afgelopen woensdag gepresenteerd in het Kielzog in Hoogezand-Sappemeer. Ik heb hem inmiddels gelezen. Prachtige verhalen, die een glimlach op m'n gezicht toverden.

Het was een avondvullend programma met mooie foto's, prachtige verhalen, hilarische anekdotes en vooral veel humor.
Het was een avond, waar zowel de bezoekers als Janneke, met heel veel plezier op terugkijken.
Een avond die een vervolg zal krijgen...........

Bedankt en tot ziens Janneke!

100.JPG

200.JPG
Ouderen in veilige handen
Het was een radiospotje die me begin dit jaar opmerkzaam maakte op de campagne "Het is eerder ouderenmishandeling dan je denkt". In de radio commercial zegt een oudere dame: "Dat mijn zoon mijn bankzaken regelt, wil toch niet zeggen dat hij mijn rekening ook mag plunderen? En hij scheldt altijd zo tegen me. Maar ja, als ik er wat van zeg, dan komt hij misschien wel nooit meer langs."

Het deed me terugdenken aan mijn werkzame tijd bij een bank en aan verhalen van notarissen. Maar ook mijn bezoekjes aan verzorgings- en verpleeghuizen kwamen in herinnering. 
Ik wist het zeker, ouderenmishandeling wilde ik onder de aandacht brengen. Ik heb contact gezocht met Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen. Dit is een onderdeel van  Toevluchtsoord Groningen.

Vanmorgen is het zover. Ketenregisseur Grietje Nieland is onze gast en komt ons iets vertellen over ouderenmishandeling. 

Helaas was Marian Scharft, kwartiermaker van  'De Deel' in Ten Boer verhindert, maar ze had een goeie vervangster in de persoon van dorpscoach Gerdien te Biesebeek.
Beide dames, van harte welkom!

Ouderen horen in veilige handen. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Grietje heeft ons aan de hand van een presentatie en voorbeelden, met de neus op de feiten gedrukt. Naar schatting 200.000 ouderen boven de 65 jaar worden jaarlijks mishandeld. Bijvoorbeeld door partners, gezinsleden, familie, huisvrienden of zorgverleners.
Ook blijkt dat het in alle geledingen van de bevolking voorkomt. Huidskleur, arm of rijk, gelovig of atheïst, autochtoon of allochtoon, het maakt geen verschil.

Wat is ouderenmishandeling.pdf, welke vormen onderscheiden we en wat zijn de risicofactoren?

Tot slot laat Grietje ons aan de hand van een filmpje zien hoe ouderenmishandeling onverwacht, heel langzaam en zonder dat je het zelf wilt, je leven kan binnensluipen.

Het was een ochtend met emoties, en dat mag! Een ochtend die ons aan het denken heeft gezet. Een ochtend die ik niet had willen missen. "Een veilig thuis. Daar maken we ons samen toch sterk voor?"

Grietje doet dit zeker! Vol passie en met liefde voor haar medemens, heeft zij vanmorgen haar, soms schrijnende verhalen verteld.
Ouderenmishandeling stopt niet vanzelf. Maar naar elkaar luisteren en met elkaar praten is het begin.

Bedankt Grietje.

Ook wil ik dorpscoach Gerdien bedanken voor haar getoonde belangstelling.

Mensen die behoefte hebben om na te praten over vanmorgen, mogen altijd contact met me opnemen. Telefoon 050-3022475 of via mijn mail.

Voor alle vragen over huiselijk geweld, ook ouderenmishandeling, kun je contact opnemen met het Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen: 050 - 318 00 11




Grunneger woord van de week: SOPS
Als ik vanmorgen naar dorpshuis Trefpunt loop voor de themabijeenkomst denk ik: " Het is meertmoand, dialectmoand. Eltje Doddema komt straks 'veur poelegrap en oardeghaid' en dan ga ik vanmiddag mijn stukje in het Gronings schrijven". Maar mooi niet, daar zie ik toch van af. Proaten, lezen en dreumen ien t Grunnings is gain probleem, mor schrieven. Ik woag mie d'r hier nait aan. Nou oké, n beetje den. 

Eltje Doddema is naar Taisn gekomen 'veur poelegrap en oardeghaid'. Een interactieve lezing met als thema: Is er nog toekomst voor de Groninger streektaal? Eltje is zanger, componist en tekstschrijver van liedjes in het Gronings. Op alle mogelijke manieren probeert hij het Gronings onder de aandacht te brengen. Zelfs via twitter stuurt hij met regelmaat een tweet de wereld in met een Groningse zin, zoals: 'n Hond is een kostboar bezit, behaalve as t regent dat t schit'. Dit is nog niet zo moeilijk, maar die spelling en werkwoorden, man och man. Maar daarvoor kun je de broeslezzen op de  website van Eltje volgen. Daar kun je ook nog een Grunneger diktee maken. Toch maar eens proberen.

Eltje heeft ook mooie voorbeelden van Grunnegers die Nederlands proberen te spreken. Soms is het haalf put haalf regenwotter, zonder dat je het zelf door hebt.
Als je nieuwe Limburgse buren je uitnodigen voor een kopje koffie en je zegt als Grunneger: "Ik kan het nu niet wachten", dan weten ze echt niet waar je het over hebt. Maar komt de dag dat je op bezoek gaat, vraag dan niet: "Mag je hier wel wonen"? Je buren zullen je aankijken met een gezicht van, hoezo mag je hier wel wonen. Ik mag toch zelf weten waar ik woon. Ik betaal toch de hypotheekkosten. Had ik iemand in het dorp om toestemming moeten vragen ofzo?

Aan sommige Groninger woorden geven we een Nederlandse draai. Zo wordt schaats-schoats. Maar voor de oudere Groninger is schaats-scheuvel en laars geen leers, maar stevel. Eltje heeft ook een paar woorden die vallen in de categorie 'maaljoagerij'. Wat denk je van een 'navvelkraal' of 'lekkerroek'. Maar met 'sops' heeft hij echt de lachers op z'n hand.
Sops! nooit van heurt? Dat stait veur: strak om pokkel spanner. In het Nederlands zouden we zeggen, een strak truitje. 
Eltje zegt dat hai t nait zulf bedoacht het, mor k wait t nog wel nait.......wat denken joe?

Met een Grunneger zanger als gast wordt er natuurlijk ook gezongen. Eltje krijgt ons zo ver dat we samen de  'Streektoalrapfonie' rappen. (Bij de link, rechts onder 'bestanden' even op het pijltje klikken voor muziek) Wel har dat doacht. Wordt Eltje Doddema straks de Groninger Ruben Nicolai met de  'Golden Oldies' van 'de Verzoamelstee' ien Taisn? Moet ik het nog maar eens met hem over hebben.....haha 

Het was een schiere mörn. Een mörn mit een broesles Grunnegs, humor en muziek. Een mörn woar we mit veul plezair aan terug denken. Bedankt Eltje!


Fotografie, de kunst van het kijken
Vanmorgen weer vroeg naar dorpshuis Trefpunt om alles in gereedheid te brengen voor de themaochtend. Jan Mollema, mijn steun en toeverlaat voor het technische gedeelte, bied ook deze ochtend weer zijn helpende hand. In een kort ogenblik zijn alle nodige apparaten aangesloten, gekoppeld en klaar voor gebruik. Bedankt Jan!

Op deze themaochtend komt dorpsgenoot Gerard Kingma een presentatie geven over fotografie.
Gerard is reis- en natuurfotograaf. Hij heeft met zijn foto's al vele onderscheidingen ontvangen en daarnaast wordt zijn werk regelmatig geëxposeerd en gepubliceerd. Vanmorgen heeft u werk van Gerard kunnen zien, maar mocht u dat jammer genoeg hebben gemist, dan kunt u nog altijd een bezoekje brengen aan  zijn website.

Na een woord van welkom geef ik het woord aan Gerard en hij begint zeer enthousiast met zijn verhaal. Als toehoorder merk je al gauw dat fotografie zijn lust en zijn leven is. Maar niet alleen dat, hij weet de kunst van het fotograferen ook op een leuke, eenvoudige manier over te brengen. Deze ochtend geen uitleg over ingewikkelde zaken als diafragma, ISO of sluitertijd, nee deze ochtend gaat het over compositie.
Compositie is een sleutelbegrip voor het maken van mooie foto's.  Dé manier, hoe de diverse elementen in de foto zich verhouden tot elkaar en tot het beeldkader. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Velen denken dat wanneer de fotograaf een mooie, dure en grote camera heeft, mooie foto's een vanzelfsprekendheid is.
Zo vertelt Gerard een leuke anekdote. "Een columnist en een fotograaf komen met elkaar in gesprek. Zegt de columnist: "De foto's die jij maakt vind ik prachtig, jij moet wel een hele mooie, grote, dure camera hebben". Zegt de fotograaf: "De stukjes die jij schrijft vind ik geweldig, dat ligt vast aan je mooie, grote, dure typemachine(toetsenbord)".

Aan de hand van een foto leert Gerard ons kijken.
Stap voor stap kijken, hoe we van een, zo op het eerste gezicht mooie foto, een foto met meer rust en diepte kunnen maken.
Een foto, die je echt het gevoel en de indruk geeft van het moment dat je de foto maakte.
En tussen dat moment en de foto, gaat het vaak mis.

Als je een mooie foto wilt maken, kijk en kies dan wat je wilt laten zien en laat al het andere weg. Kies zo weinig mogelijk elementen. Maak als het ware een uitsnede van de werkelijkheid. Bepaal je aandachtspunt, het eerste waar je ogen naar getrokken worden. En het is belangrijk waar je je aandachtspunt in de foto neerzet. Links, rechts, in het midden, het maakt een groot verschil. 
Ook diepte aanbrengen in een foto geeft iets extra's. Plaats bijvoorbeeld een tak, boom, muurtje, kind, steen of wat dan ook op de voorgrond. Zo vorm je een weloverwogen compositie en dit is de sleutel voor een prachtige foto.

Met de kennis die we nu hebben, kijken we met heel andere ogen naar onze meegebrachte foto's. Nu pas zien we te veel en soms storende elementen. Ook ontdekken we, dat ons aandachtspunt beter op een andere plaats had kunnen staan. Dan was de foto nog mooier geworden en was de werkelijkheid nog beter tot zijn recht gekomen.

Dat onze senioren met hun tijd meegaan, blijkt ook vanochtend maar weer. Ik heb een paar foto's laten afdrukken, maar enkele senioren komen met een lachend gezicht binnen met hun tablet of usb stick. Voor hen is foto's afdrukken maar ouderwets en van vervlogen tijden. Zij gaan met de tijd mee en maken hun eigen fotoboek of gaan dit binnenkort doen. De 'helpende handen' zijn hen hierbij tot steun. GEWELDIG! 

Het was een prachtige leerzame ochtend, waar zowel Gerard als de bezoekers met veel plezier op terug kijken.
Hartelijk dank Gerard dat je deze ochtend een presentatie wilde houden voor 'de Verzoamelstee'.

In de laatste Garmer & Thesinger Express heb ik al gemeld dat deze ochtend een vervolg krijgt.
De bedoeling van Gerard en mij is om op een zaterdag een 'workshop fotografie' te organiseren.
Inmiddels hebben vijf personen belangstelling getoond. 
Binnenkort op Thesinge.com en/of in de Garmer & Thesinger Express, meer informatie over datum, tijdstip en kosten van de 'workshop fotografie'.
Voor vragen of als jij je ook al wilt aanmelden, stuur dan even en mailtje naar Janna Hofstede

Tot volgende week op de inloopochtend.


Themaochtend met goudenrandje
De sneeuwbuien van gisteravond hebben het landschap wit gekleurd. Een mooie sfeer om op deze themaochtend aan de slag te gaan met het maken van een kerststukje. Maar voordat het zover is, eerst even een paadje vegen voor de bezoekers. In de tussentijd komt Heina met kistjes mos, groen, hulst, roosjes, kerstballen, takjes, snoeischaar, mesje enzovoort, richting Trefpunt.
Samen gaan we aan de slag met tafels en stoelen en zetten alles klaar voor ontvangst van de bezoekers.
Terwijl de kerstklassiekers door het Trefpunt galmen komen de bezoekers binnen met bakjes, schaaltjes en andere benodigdheden. Ze hebben er zichtbaar zin in.
Geen wonder, want vandaag 12-12-'12 heeft de themaochtend een goudenrandje. 
Vandaag viert Roelf zijn verjaardag!
Nee, ik ga niet verklappen hoe oud hij is geworden. Maar geloof me als ik zeg: "Dat zou je hem beslist niet geven."
Op deze bijzondere datum laten we Roelf zijn verjaardag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.
Felicitaties richting Roelf worden onderstreept met mooie woorden en Jacob houdt een prachtige speech.
Uit volle borst wordt er voor hem gezongen en zichtbaar ontroerd neemt Roelf enkele cadeautjes in ontvangst.
Van zijn kant trakteert Roelf ons deze ochtend op koffie/thee met heerlijk gebak. Voor Roelf een bijzondere verjaardag, waar wij deelgenoot van mogen zijn en samen met veel plezier op terugkijken.

Deze ochtend hebben we Heina uitgenodigd om samen met ons een kerststukje te maken. Het meegebrachte bakje of schaaltje wordt door Heina op vakkundige wijze voorzien van oase. We kunnen nog veel leren, want zelfs de manier waarop oase wordt geplaatst heeft al een reden. Stap voor stap gaan we aan de slag en zien ons kerststukje steeds mooier worden.
Dat Heina dit vaker heeft gedaan blijkt wel uit de tips en trucs die ze de aanwezigen geeft.
Ik zie de mensen genieten en sommigen zijn verbaasd van hun eigen creativiteit. Het eindresultaat ziet er prachtig uit. 
Bedankt Heina dat je op deze creatieve manier hebt willen bijdragen aan een themaochtend van 'de Verzoamelstee'. 

Met vereende krachten ruimen we de boel weer op. Zo komt er een einde aan een prachtige themaochtend met een goudenrandje. Blij en dankbaar keren de bezoekers huiswaarts. 
Demonstratie wilgentenen vlechten
Vanmorgen rond half tien hadden 14 bezoekers zich verzoamelt in dorpshuis Trefpunt. Zij kwamen voor een demonstratie wilgentenen vlechten. En daarvoor had ik Hinderikus en Aaltje Kooistra uitgenodigd.

Voor de oud Thesingers geen onbekenden en dat bleek ook wel toen men elkaar zag. "Moi Aaltje, hou ist?" "Moi Hinderikus, moi Roelf". "Dus u woont in het huis van oom Jan en tante Trui, wat leuk". Voor Hinderikus en Aaltje was deze ochtend meer dan een demonstratie wilgentenen vlechten geven. Het was ook oude bekenden ontmoeten en kennis maken met, voor hen, nieuwe Thesingers. Onder het genot van een kopje koffie of thee kwamen de verhalen los.

Maar.....hoe zit dat eigenlijk met wilgentenen vlechten? Als eerste verteld Aaltje ons iets over de griendbouw. Hoe zwaar het werk is en dat mannen vroeger een week van huis waren om in de grienden te werken. Gelukkig blijft Hinderikus dichter bij huis, want hij verbouwd zijn eigen wilgentenen achter de boerderij. Eerder haalde men de takjes voor vlechtwerk bij de teenboeren in het Zuid-Hollandse Schoonrewoerd. Samen met vriend Ad Langereis, heeft Hinderikus het oude ambacht geleerd in Alblasserdam. Als het een keer tegen zat zei hun leermeester: "Blijven vlechten!" En, "dit moet je altijd goed onthouden, voor twee, achter één".
Er zijn 500 verschillende soorten tenen, waaronder Belgisch rood en Frans geel.Ook de rode kornoelje, die sommigen wel in de tuin hebben, kun je prima gebruiken voor vlechtwerk. Op deze manier kun je ook werken met verschillende kleuren. Ik kan hier nog veel vertellen,maar dat ga ik niet doen.
Ik verwijs u met plezier naar een  filmpje over een mandenmaker. En op  deze site kunt u alles lezen en zien over allerlei vormen van vlechten met wilgentenen. 
Alle bezoekers ontvangen een zelf gevlochten hanger, waarin we vetbollen of pindanetjes kunnen doen voor de vogels. Een mooi gebaar, dat erg wordt gewaardeerd. Samen kijken we terug op een gezellige informatieve ochtend, vol met humor, anekdotes, grappen en grollen. Aaltje en Hinderikus, BEDANKT!

Verzoamelstee 007 - kopie.JPG
Aaltje en Hinderikus Kooistra

Verzoamelstee 008 - kopie.JPG
Demonstratie wilgentenen vlechten

De wereld van Hyves, Facebook en Twitter
2 mei, de eerste woensdag van de maand, onze vierde themaochtend.

Vanmorgen had jong en oud zich 'verzoamelt' in Trefpunt voor de themaochtend over Hyves, Facebook en Twitter.
Nationaal MediaCoach Tet Luursema en haar collega Annelies Barelds waren onze gasten. Naast MediaCoach is Tet Luursema Specialist Educatie bij de bibliotheken in de Gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Loppersum en Ten Boer.

Tet Luursema neemt ons deze morgen mee op de digitale snelweg. Ze vertelt hoe leuk deze digitale wereld is, maar wijst ons ook op de 'online voetafdruk'. Alle aanwezigen maken op de een of andere manier gebruik van een medium. Een mooi hulpmiddel voor massacommunicatie. Voor de een is dat een mobiele telefoon, voor de ander een iPad, tablet of navigatiesysteem. En met sommige van deze nieuwe media begeven we ons op de digitale snelweg van Hyves, Facebook, Twitter, Linkedln en/of YouTube.
Je kunt er veel plezier aan beleven. Want zeg nou zelf, het is toch prachtig dat deze flashmob van 'TheSingers' op YouTube staat?
En omdat het zo leuk is wil ik u deze ook nog graag laten zien. Was alles maar zo mooi en onschuldig!
Helaas is er ook een keerzijde aan deze digitale wereld. Laat u/je niets wijsmaken! Surf safe!
Het was een leuke ochtend waarop Tet Luursema ons enthousiast meenam in een wereld die voor sommigen nog onbekend was en waar anderen al lange tijd veel plezier aan beleven.
De definitie van mediawijsheid blijft overeind:
'Het is het geheel van kennis, mentaliteit en vaardigheden waarmee de burger zich bewust, kritisch en actief beweegt in een complexe veranderende fundamenteel gemedialiseerde wereld'.


Notaris over erven, schenkingen en volmachten
Vandaag, 4 april, de eerste woensdag van de maand, onze derde themaochtend.

Vanmorgen spreekt notaris J. Hunderman, van Emmius Notarissen vestiging Ten Boer, over erven, schenkingen en volmachten.

Om half 10 mag ik, naast de notaris, 27 belangstellenden welkom heten. Een prachtige opkomst. Deze morgen toonden ook 2 bewoners uit Ten Boer en 1 bewoner uit Garmerwolde hun belangstelling. Bovendien had een trouwe bezoekster een vriendin meegenomen. Erg leuk.

Notaris Hunderman neemt het stokje over en verteld voor de pauze enthousiast over het oude erfrecht, en het nieuwe erfrecht dat per 1 januari 2003 van kracht is. Om het niet ingewikkelder te maken dan het is, gebruikt hij in zijn voorbeelden steeds dezelfde situatie en maakt tekeningen om het geheel te verduidelijken.
Na de pauze wordt gesproken over schenkingen en volmachten. Voor de aanwezigen is er voldoende ruimte voor vragen en daar wordt ook gebruik van gemaakt. U zult begrijpen dat ik hier niet het hele verhaal van vanmorgen neer kan zetten. Bovendien is het zo complex, dat ik me hier ook niet waag aan uitspraken over wilsrechten, legitieme portie en tweetrapsmaking bij gescheiden ouders. Voor informatie, en om het nog eens door te lezen, verwijs ik u graag naar de site van Emmius Notarissen. Wat kunt u doen als u uw erfenis wilt regelen? Wat kun je verwachten als je een erfenis moet afwikkelen?  Wil je een scheiding, maar ook het nieuwe begin goed regelen, kijk dan hier. Bij een scheiding is ook een testament een aandachtspunt. Aan de hand van dit voorbeeld zal blijken waarom. Er zijn een aantal redenen om te schenken. Wat u kunt doen als ouders of ouderen hun zaken financieel niet meer op orde hebben, leest u hier. Zoals u merkt zijn we vanochtend voorzien van veel nuttige informatie. We zijn ook tot de conclusie gekomen dat het goed is om toch eens stil te staan bij zaken waar we liever niet aan denken. En dat een bezoekje aan de notaris zinvol kan zijn en sommigen rust kan geven. Metelkaar kijken we terug op een leuke zinvolle ochtend, waar we notaris Hunderman hartelijk voor bedanken.

Sociale Verzekeringsbank en de AOW
7 maart, de eerste woensdag van de maand, onze tweede themaochtend.

Vanmorgen om half 10 hadden 17 Thesingers en een belangstellende uit Woltersum, zich in Trefpunt 'verzoamelt' voor de themaochtend over de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de AOW.

Twee voorlichters van de SVB, de heer Wieger Westra en mevrouw Fera Kuiper, gaven informatie over de SVB in het algemeen, de AOW en de gebruiksmogelijkheden van de digitale kanalen met de SVB. Tijdens de presentatie kwamen verschillende zaken aan bod. Voor de pauze vertelde Fera Kuiper het een en ander over de activiteiten van de SVB en gaf zij uitleg over de AOW. Vragen die zij in haar presentatie aan de orde bracht waren onder andere; Wat doet de SVB voor u?' 'Wanneer krijgt u een AOW-pensioen?' 'Hoe is het bedrag opgebouwd?' U kunt het hier nog eens nalezen. Mensen die een gekorte AOW en verder geen of weinig inkomen hebben kunnen eventueel in aanmerking komen voor een aanvulling van de overheid. Deze regeling wordt de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO-aanvulling) genoemd. Ook een aandachtspunt was, dat de toeslag op AOW-pensioen stopt per 2015. Voor meer informatie klik hier. Na de pauze nam Wieger Westra ons mee naar de digitale kanalen van de SVB. Op www.svb.nl vindt u alle informatie over de regelingen die zij uitvoeren. Hier kunt u ook terecht voor aanvragen, wijzigingen en raadplegen van uw gegevens. U heeft dan wel uw DigiD nodig, uw persoonlijke inlogcode voor diensten van de overheid. Heeft u geen DigiD of is deze niet meer geactiveerd, dan kunt u die aanvragen of activeren via de site www.digid.nl. Bent u benieuwd hoeveel AOW én aanvullend pensioen u via uw werkgever(s) tot nu toe heeft opgebouwd? Ga dan even naar www.mijnpensioenoverzicht.nl. Zoals u merkt, zijn we deze ochtend voorzien van veel informatie.
 
Na een dankwoord van mijn kant en een klein presentje voor de voorlichters kwam er een einde aan deze leuke themaochtend.

verzoamelstee 012 - kopie.JPG



verzoamelstee 004 - kopie.JPG




Voorlichtingsbijeenkomst Sociale Verzekeringsbank over de AOW
7 maart 09.30 uur in Trefpunt:
Voorlichter W.J.H. Westra van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) Groningen geeft informatie over de AOW en de digitale kanalen van de SVB. Toegang gratis. Consumptie voor eigen rekening.

Agenda
december 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
januari 2025
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Binnenkort in Thesinge
22 december 2024
Kerstconcert TheSingers

Op zondag 22 december brengt het Thesinger koor onder leiding van dirigent Cees Leurs een sfeervol en verrassend nieuw kerstrepertoire.
Er zijn twee concerten gepland. Het eerste om 16.00 uur en de tweede om 19.00 uur.
De entree bedraagt € 12,50. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis.
Kaarten reserveren:
Maak het verschuldigde bedrag over op
IBAN: NL33 RBRB 0944304915
t.n.v. TheSingers
onder vermelding van: reservering kerstconcert 16.00 of 19.00 uur
Of via tj.dewit@ziggo.nl
Lees verder op de pagina Cultuur over dit concert

Foto van de maand
FvdM202412KvdB.JPG

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda