Joost van den Berg mailde foto's van het weghalen van de kap van de molen in Thesinge. Hij heeft ze zelf gemaakt.
Op 28 Juni gingen Jo Schuppert, Arend Kol, Richard Kol en ondergetekende naar de molen "Germania" om de deze te ontdoen van alle nestmateriaal wat de kauwtjes er de afgelopen jaren in gestouwd hadden.
Op de laatste vergadering van het bestuur van de Molenstichting "Fivelingo" werd het besluit genomen om de stelling van de "GERMANIA" te vernieuwen,
waarbij er op gerekend is dat nog gave onderdelen hergebruikt zullen worden.
Dit betekent dat plm. de helft van alle onderdelen vervangen worden.
Tevens wordt over de stelling aan de muurzijde een laag derbigum [zwaar dakleer] aangebracht, zodat het afdruipende regenwater het voegwerk van de veldmuren niet meer aantast.
Ook zullen de stijlen van de stellingdeuren worden aangelast.
Verder wordt er een nieuw kruirad aangebracht.
Het werk is gegund aan de firma Doornbosch uit Adorp.
Het geheel wordt uitgevoerd voor een bedrag van € 24.820,35.
De uitvoering zal in het voorjaar van 2005 plaatsvinden, zo mogelijk eerder.
Hoe de verdere restauratie gaat verlopen, is op dit moment nog niet te zeggen.
U ziet dat het bij dit soort restauratie's om grote bedragen gaat. Vandaar dat uw financiële bijdragen onmisbaar zijn. U kunt zich aanmelden bij Dorpsbelangen.
Veel oud-inwoners van Thesinge zullen zich dat lijkenhuisje bij de kerk nog wel herinneren. Bij de restauratie van de kerk in 1972-73 moest het baarhuisje verwijderd worden in verband met het verzwaren van de fundering van de westgevel.
foto © Wolter Karsijns
In verband met de aanstaande restauratie van de molen iets over de historie.
Al op een kaart van 1686 komt in Thesinge een molen voor. Als overal was dit in die tijd een standerdmolen, die volgens andere gegevens, reeds voor 1649 gebouwd moet zijn. Deze molen was een z.g. dwangmolen. Dit hield in dat de boeren in een aangegeven rayon verplicht waren hun koren bij deze molen te laten malen. Een beschermde molen dus.
Midden in Thesinge staat - wat nu genoemd wordt - de Kloosterkerk. Hoge bomen, een fraai oud kerkhof en het water bepalen de sfeer eromheen. Het kerkgebouw zelf is een restant van een veel grotere kerk (zie ook bij: historie).
Deze 19e eeuwse korenmolen draait nog wekelijks. Karakteristiek zijn de bruine en witte zeilen aan de wieken.
Molen Germania is een stellingmolen. In 1825 is deze als grondmolen gebouwd, en daarna in 1852 (het jaartal dat op de gevel staat) opgehoogd.
De molen is in 1972/1973 gerestaureerd.
Adres: Molenweg, Thesinge.
Telefoon: 0595 424350