In verband met de aanstaande restauratie van de molen iets over de historie.
Al op een kaart van 1686 komt in Thesinge een molen voor. Als overal was dit in die tijd een standerdmolen, die volgens andere gegevens, reeds voor 1649 gebouwd moet zijn. Deze molen was een z.g. dwangmolen. Dit hield in dat de boeren in een aangegeven rayon verplicht waren hun koren bij deze molen te laten malen. Een beschermde molen dus.
Voor 1825 is deze molen verdwenen. Omstreeks dat jaar laat Roelof Kornelis Mulder, van beroep tevens bakker, een z.g. grondmolen bouwen. Zijn zoon Kornelis Roelfs Mulder, molenaar te Thesinge, maakte er in 1852 een stellingmolen van. Stond het achtkant tot dusver op de grond {grondmolen} nu werd er een stenen onderbouw opgetrokken en hierop werd de achtkant geplaatst. Zo ontstond de stellingmolen. In 1852 kreeg de molen dus de tegenwoordige gedaante, vandaar dat dit jaartal nu op de molen is aangebracht. Ook in Woltersum, Wittewierum en in Sint Annen, waren er korenmolens, de boeren hadden dus nog wel wat keus,ook al was er sprake van 'dwangmolens'.
De oude grondmolen was alleen korenmolen, maar in de stellingmolen van 1852 werden ook twee pelstenen gelegd,waardoor hij een koren/pelmolen werd. Dit werd mogelijk, doordat de molen nu als stellingmolen 5 ellen hoger was geworden. Voor het pellen is n.l. een grotere windkracht nodig, wat bij een grotere hoogte beter te verwezenlijken is. In 1888 wordt de molen eigendom van Jan Jansen.
Jan Jansen kwam van Siddeburen en was een schoenmakerszoon, hij trouwde de molenaars-dochter Geessien Mulder, dit heeft wel wat voeten in de aarde gehad,Mulder was hervormd en Jansen gereformeerd, kennelijk zijn ze gerefomeerd geworden. Jan Jansen overlijdt in 1915, zijn zoon Cornelis was toen 16 jaar, deze kon geen molenaar worden, vanwege het vele stof. Zodoende werd de molen door de erven Jansen in 1915 verkocht aan W. Oomkes.
Echter in 1925 begint Cornelis een eigen bedrijf met koeien en handel in veevoeders en een electr. graanmalerij, ongeveer daar waar Johan en Aaltje Mollema nu wonen.
De opvolger van W. Oomkes is zijn zoon Luitje Oomkes, die de molen in 1968 aan de Gem. Ten Boer verkoopt. De molen verkeerde toen in zeer slechte staat en stond eigenlijk op nominatie om afgebroken te worden. Door deze verkoop aan de gem. kon afbraak worden voorkomen. In 1972/73 liet de gem. de molen restaureren voor f-107.000-.
In 1979 stopt Luitje Oomkes als molenaar, maar blijft tot 1990 aan de molen verbonden.
Tot 1973 was de molen naamloos, de gemeenteraad besloot op 24 januari 1973 de molen de naam "Germania"te geven. In 1990 wordt Gerkes molenaar.De molen moet gerestaureerd worden, in Nov. vergaderd de Molenstichting Fivelingo, dan kunnen we u meer vertellen.
Op zondag 22 december brengt het Thesinger koor onder leiding van dirigent Cees Leurs een sfeervol en verrassend nieuw kerstrepertoire.
Er zijn twee concerten gepland. Het eerste om 16.00 uur en de tweede om 19.00 uur.
De entree bedraagt € 12,50. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis.
Kaarten reserveren:
Maak het verschuldigde bedrag over op
IBAN: NL33 RBRB 0944304915
t.n.v. TheSingers
onder vermelding van: reservering kerstconcert 16.00 of 19.00 uur
Of via tj.dewit@ziggo.nl
Lees verder op de pagina Cultuur over dit concert
- Home: G&T december
- Dorpsinfo: Oud papier en afvalwijzer
- Dorpsbelangen: Nieuwsbrief December 2024
- Bedrijven: Sandra's Trimsalon
- Trefpunt: De Contactgegevens
- Verenigingen: Oranjecomité
- Toerisme: Scheuvelhoes Drinks & Bites
- Cultuur: Kerstconcert TheSingers
- Historie: De Geschiedenis van het Dorp Thesinge
- PKN: Welkom
- Feest: Algemene informatie feestweek
- Noaberstee: Woensdagmorgen 22 november geen Noaberstee
- Fotoprojecten: Thesinge in Beeld #3 ansichtkaartenset
- Home
- Dorpsinfo
- Dorpsbelangen
- Bedrijven
- Trefpunt
- Verenigingen
- Toerisme
- Cultuur
- Historie
- PKN
- Feest
- Noaberstee
- Fotoprojecten