Kies Lettergrootte: aaa ?
N O A B E R S T E E

1 januari 2014, Nieuwjaarsdag. EEN NIEUW BEGIN! 

Het jaar 2013 ligt achter ons, en om diverse redenen zetten we daar graag een dikke streep onder. Persoonlijk ben ik blij en dankbaar dat een goede gezondheid mij het afgelopen jaar, uiteindelijk toch niet in de steek heeft gelaten. Ik heb geluk gehad, maar er zijn anderen die dit geluk helaas niet hebben gekend. Ik wens jullie samen met jullie gezin, familie en overige dierbaren veel kracht, moed en sterkte.

Liefde, vreugde of verdriet,

wat op je weg komt weet je niet,

dus kijk maar niet te ver vooruit,

het heeft geen nut,

je ziet geen fluit!

Toon Hermans

Nieuwjaarsdag is de dag, dat we een NIEUW BEGIN willen benadrukken. De dag dat alles wat we de laatste jaren samen hebben opgebouwd, niet als een kaartenhuis in elkaar laten vallen. De dag dat we trots doorgaan op de ingeslagen weg en enthousiast aan de slag gaan met nog niet uitgevoerde ideeën, suggesties en plannen.

En dat doen we vanaf vandaag, onder onze nieuwe naam: N O A B E R S T E E 

Ik wens u alle goeds voor het nieuwe jaar.(pdf) Hopelijk mogen we in goede gezondheid ons levenspad vervolgen, zodat we samen weer kunnen genieten van de inloopochtenden, themabijeenkomsten, etentjes, uitstapjes, kerstdiner en alle andere activiteiten. Wat ons levenspad ook mag zijn, laten we het vol hoop en vertrouwen toegemoet treden. Het hoofd omhoog, met welgemeende positiviteit, optimisme, oprechtheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Ik hoop u woensdagmorgen 15 januari tussen 09.00 en 11.30 uur weer te ontmoeten bie N O A B E R S T E E  in dorpshuis Trefpunt.

Tot ziens. Het ga u goed!

Janna Hofstede, contactpersoon en coördinator N O A B E R S T E E 

Bereikbaar via telefoon (050) 302 2475 of mail Janna

Dag. 

Rookmelders laten je niet stikken!

Een heftige titel?! Voor degene die vanmorgen de themaochtend 'Brandveiligheid bij u thuis' hebben bezocht is nut en noodzaak van rookmelders heel duidelijk geworden. Vanochtend is Luc Oldenhof aanwezig. Luc is teamleider afdeling preventie van brandweer Stad en Regio Groningen, waar ook het korps van de Gemeente Ten Boer onder valt. Aan de hand van beelden geeft Luc een presentatie over brandveiligheid in huis.

Bedenk dat brand in een woning totaal anders is dan vreugdevuren!

Brand is vuur op een plaats waar het niet hoort. Brand ontstaat door drie componenten: brandstof, energie (warmte) en zuurstof. Ons huis staat vol brandstof. Denk hierbij aan je bank, kast of apparatuur. Door onvoorzichtigheid tijdens koken of een kaars die toevallig omvalt, ontstaat er door de inwerking van energie een brand. De lucht wakkert de brand aan. Haal je een van de drie componenten weg, dan is het uit.

Brandoorzaken

  1. defect elektrische installatie / verkeerd gebruik elektrische installatie
  2. broei/zelfverhitting
  3. brandgevaarlijk handelen
  4. roken
  5. spelen met vuur

Een woningbrand ontstaat door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Twee op de drie woningbranden ontstaan zelfs door menselijk handelen. Maar ook falende apparatuur kan een oorzaak zijn. Zo was er recent een  waarschuwing voor afwasmachines die te lang werden verhit en daardoor brandgevaar opleverden. En het lijkt wel, hoe meer kookprogramma's op tv, des te vaker vlam in de pan, aldus Luc. En wat dacht je van het brandgevaar van onjuist gebruik van stekkerdozen, pluizenfilter van een wasdroger of een vieze, vettige, stoffige afzuigkap? Maar wees ook op je qui-vive met het uitoefenen van je hobby. Een slijptol in de buurt van oplosmiddelen, vluchtige gassen en brandbaar vloeistof, is vragen om problemen. Rol ook altijd een kabelhaspel helemaal uit. Luc legt ook het brandgevaar uit bij onjuist gebruik van een elektrische deken. Ga je die opvouwen dan ontstaan er breukjes in de verwarmingsspiraal die uiteindelijk brand kunnen veroorzaken. Beter is het om die losjes op te rollen. Ook maakt Luc ons duidelijk dat het niet verstandig is om tv's langere tijd in de  standby stand te zetten. Zet em gewoon uit! Dat vettige stofdeeltjes en warmte niet samengaan blijkt uit z'n verhaal over een stofzuiger in een chinees restaurant. Nut en noodzaak van rookmelders is ons deze ochtend méér dan duidelijk geworden. Rookmelders redden mensenlevens!

Voor mensen die gebruik maken van een open verbranding, zoals gaskachels, geyser en/of badboiler is, naast een rookmelder, ook een koolmonoxidemelder het overwegen waard. 

Enkele tips om brand te voorkomen

  1. Koop deugdelijke apparaten met een  CE-markering
  2. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van elektrische apparaten
  3. Maak apparaten schoon, stof- en vetvrij. (zoals: wasdroger, stofzuiger, afzuigkap, frituurpan, broodrooster) Een schoon huishouden voorkomt brand.
  4. Doof kaarsen als u "even" weggaat
  5. Zet wasmachine, droger, tv, computer uit voordat u het huis verlaat
  6. Zet tv niet in de standby stand
  7. Plaats een halogeenlamp of andere verlichting niet te dicht bij je gordijnen
  8. Een uiltje knappen, even dommelen op bank, in stoel of bed gaan niet samen met roken 
  9. Let op (klein)kinderen, zij kopiëren je gedrag
  10. Laat kaarsen niet onbeheerd of in de buurt van (klein)kinderen branden
  11. Laatste tip: neem een kijkje op de site 'wat doe jij bij brand'  Lees meer, bekijk de filmpjes en doe de brandveiligheidstest

Bij een daadwerkelijke brand is rook het ergste. Rook is sneller én dodelijker dan vuur. Plaats daarom NU een werkende rookmelder en maak een vluchtplan! Rookmelders laten je niet stikken! 

Mocht je onverhoopt toch te maken krijgen met brand, blijf dan zo laag mogelijk bij de grond. Daar heb je namelijk het meeste zicht en zuurstof en is de temperatuur het laagst. 

  • Blijf vooral rustig
  • Breng huisgenoten in veiligheid
  • Hou deuren en ramen gesloten om te voorkomen dat de brand zich verspreid
  • Vlucht volgens je vluchtplan en blijf laag bij de grond.
  • Bel 112

Brandveiligheid bij u thuis. Het is NU tijd om daar over na te denken!

Luc Oldenhof heeft ons deze ochtend de ogen ge-opend. Duidelijk en met sprekende beelden heeft hij op een zeer plezierige manier invulling gegeven aan deze zeer zinvolle informatieve ochtend. Nogmaals HARTELIJK DANK aan Luc en brandweer Stad en Regio Groningen.

Wordt vervolgd!

Tot volgende week.

Dag

Bezoek onderzoekster Eveline Hage

Vanmorgen hebben we bezoek van onderzoekster Eveline Hage. In het voorjaar van dit jaar hebben alle 65 plussers in Thesinge een Verzoamelstee-vragenlijst ontvangen. Sommigen hebben hem ingevuld en anderen juist niet. Eveline haar onderzoek gaat over computer gebruik en contact met elkaar. Deze ochtend vertelt Eveline wat die twee met elkaar te maken hebben. Maar ook waar ze de Verzoamelstee-vragenlijsten voor gebruikt komt aan de orde. Sommige resultaten van het onderzoek wekt bij de een verbazing, terwijl een ander er niet van opkijkt. Voor vragen is er deze ochtend ook alle ruimte en worden beantwoord door Eveline. Het is een gezellige informatieve ochtend waar we tevreden op terugkijken. We bedanken Eveline voor haar presentatie en wensen haar succes met het onderzoek.

Volgende week, 30 oktober 10.00 uur komt Luc Oldenhof van de brandweer 'Stad en Regio Groningen' voorlichting geven over 'brandveiligheid bij u thuis'.

Net als altijd is iedereen weer van harte welkom.

Tot volgende week.

Dag.

Mysterieus gesprek opgelost

Vele Thesingers zijn de afgelopen dagen bezig geweest om ons uit de droom te helpen. En dat is gelukt. BEDANKT!

De beide hoofdrolspelers van het mysterieus gesprek op 24 maart 1951 zijn bekend. Het gaat om Tiddo Schutter en Piet Vegter.

Alle middelen zijn ingezet om te achterhalen wie deze mannen zijn. De site Thesinge.com, Facebook, telefoon en persoonlijke gesprekken. Maar ook oude Garmer&Thesinger Expressen, de websites alle Groningers en Graftombe

Maar wie waren deze dorpsgenoten? Vanmorgen tijdens de inloopochtend van de Verzoamelstee is me daarover wat meer bekend geworden. En vanmiddag heb ik gesproken met dorpsgenoot Anna Vink-Vegter, de dochter van Piet Vegter.

Tiddo Schutter is op 13 november 1906 geboren. Hij is de zoon van Klaas Schutter (23 maart 1871 - 6 december 1960)  en Grietje Dijkema (9 januari 1877- 23 december 1954). Op 6 juli 1935 trouwt Tiddo met Aaltje Dina Postma, geboren op 5 maart 1914 en is de dochter van Oomke Postma en Folgerdina van der Beek. (Nee niet die Oomke Postma, die bij de til woonde) Ze hebben gewoond aan de Luddestraat 9 of 11. Wonen nu Geerten Eijkelenboom en Dorien Zweers. Het is nu 1 huis, maar vroeger woonden er 2 gezinnen, Hendrik en Griet Vegter en Tiddo Schutter en z'n vrouw. Van daaruit zijn ze verhuisd naar de Dijk. Het voorste gedeelte van het huis, waar nu Jan Alix en Myla Uitham wonen. Tiddo was timmerman/metselaar. Daarnaast was hij vakbondsman voor de bouw en vele tientallen jaren raadslid. In deze Garmer & Thesinger Express wordt geschreven over Tiddo. Ook staat er een van z'n gedichten. Tiddo is op 12 juni 1987 overleden. Zijn vrouw Aaltje Dina op 5 juli 2013. 

Uit het gesprek blijkt, dat vader gisteren (23 maart dus) 80 jaar is geworden. Dan is hij geboren in 1871. Het gaat hier om Klaas, de vader van Tiddo.

Piet(er) Vegter is geboren op 10 april 1911. Hij is de zoon van Jan Vegter en Martje Schilthuis. Hij was getrouwd met Atje Ridder, geboren 24 december 1907 en dochter van Henderikus Ridder en Anna Wierenga.  Ze hebben gewoond in de Schoolgang (Schoulgankje) waar nu het gymlokaal is. Dochter Anna weet te vertellen dat ze vóór 1959 in Thesinge geen straatnamen kenden. Thesinge was C en dan volgde een nummer. Dat was je adres. Piet en Atje woonden op C110 en na 1959 werd het Schoolgang 1. Van daar zijn ze verhuisd naar de Luddestraat 10, direct om de hoek van Schoolgang. Op de tuin, naast het schuurtje van Koos en Betsy van der Belt, stond vroeger een huisje, daar woonden ze. Piet was landarbeider bij Klaas Zuidema. In de G&T Express van augustus 1994 staat een interview met Atje Vegter. Over Opslag, Koepersvoort, Hofste plank en andere oude namen. Piet Vegter is 2 mei 1967 overleden. Zijn vrouw Atje op 30 november 1999. 

Morgenvroeg ga ik bij Anna en Tjeerd Vink op de koffie om hen het gesprek te laten horen. En om verhalen te horen. Verhalen over vroeger.

Wie weet komt er nog een vervolg.

Hartelijke groet, Janna Hofstede 

Wie helpt ons uit de droom?

Via Kor en Clara van Zanten kom ik in aanraking met geluidsopnamen uit de jaren vijftig. Hun zoon Anne heeft een digitaal bezoek gebracht aan het Meertens Instituut. 'Soundbites' trekken zijn aandacht en daar leest hij: 

'Welkom bij het project Soundbites. U vindt hier enkele honderden uren geluidsmateriaal, zoals deze in de afgelopen decennia zijn verzameld door onderzoekers van het Meertens Instituut (KNAW).

Het leeuwendeel van de geluidsbestanden zijn dialectopnamen uit Nederland. Sinds de jaren vijftig maakten onderzoekers van het instituut in heel het land opnamen waarbij de dialectsprekers min of meer vrijuit spraken over onderwerpen naar eigen keuze. Het streven was hierbij om een landelijke dekking te krijgen, en zo geeft de website als geheel inzicht in de gesproken dialecten van het Nederlands rond het midden van de vorige eeuw'.  

Anne gaat op onderzoek en ontdekt een geluidsopname van 24 maart 1951.

bandrecorderDe opname is gemaakt in Thesinge. Het is een gesprek tussen twee mannen. De een is geboren in 1906 en de ander in 1911. Hun beroep is onbekend. Het gesprek gaat over het muziekkorps, zangkoor, dat alles zo duur is en een krasse oude heer.

Die krasse oude heer blijkt de vader te zijn van een van de mannen. "Hai is guster tachteg joar worden". Conclusie van mij is dan, dat de vader op 23 maart 1871 is geboren. Helaas hebben wij, Kor, Clara en ik, als geboren oudere Thesingers, Anne niet uit z'n droom kunnen helpen. Inmiddels is ook Facebook ingezet, maar via deze site roepen we ook uw hulp in. 

Weet u welke twee Thesinger mannen op 24 maart 1951 in Thesinge met elkaar in gesprek waren? Laat het ons weten via telefoon 050-3022475 of Janna haar mail. Mede namens Anne, Kor en Clara alvast BEDANKT.

Hartelijke groet, Janna Hofstede.

TROSSEN LOS!

Ons uitstapje 'Rondje Blauwestad' zit er weer op. Hoe mooi en gezellig het was leest u in onderstaand verslag van Roelie Karsijns. Bedankt Roelie.

Men neme

-      Rondvaartboot 'de Windschere' in Midwolda 

-      Blauwestad

-      Grijze, maar droge woensdagmiddag

-      Rode Rups

-      Witte zwanen

-      Zwarte koffie en thee

-      Gele cake

-      Kleurrijk gezelschap 

Ingrediënten voor een plezierige septembermiddag door de Oost-Groninger wateren.

Stuurman Ype, gids Karel en cateraar Mineke, van Pieter Dekker rondvaarten, ontvingen de 32 gasten uit Thesinge en omstreken hartelijk op rondvaartboot “de Windschere”, die aangemeerd lag in de haven van Midwolda. Nadat iedereen aan boord was wenste organisator, verzoamelsteemedewerker Janna Hofstede, ons allen een behouden vaart. Als aandenken aan de tocht kreeg iedereen een mooie pen met de beste wensen van Reinder van der Veen.

De trossen los! De start voor een 2 ½ uur durende tocht over het Oldambtmeer (800 ha. groot) en langs de boorden van de Blauwestad. Een interessant woon- en natuurgebied dat eind jaren 80 van de vorige eeuw in het brein van bestuurders en op de tekentafels van landschapsarchitecten en –ontwikkelaars werd geboren. Om iets te doen aan de leefbaarheid van de regio Oldambt - Reiderland had men het plan een economische impuls aan dit gebied te geven door nabij Winschoten een groot meer aan te leggen met daarbij ook woonkavels. Gecreëerd op een groot oppervlak, vooral braakliggende, landbouwgronden.

In 2005 draaide de toenmalige koningin Beatrix de kraan open om het meer vol te laten stromen met water. De dijken rondom het meer zijn verhoogd. Zo kan het ook dienen als waterboezem bij extreme hoge waterstanden in o.a. het Winschoterdiep.  Maaiboten proberen het welig groeiende fonteinkruid en waterpest in toom te houden. De combinatie van helder, schoon water en een voedingrijke bodem zijn ideale omstandigheden voor deze planten. Maar helaas een ramp voor de schroeven van de boten. 

De plannen en dromen van de vorige eeuw zijn wat betreft de woningbouw letterlijk in het water gevallen. De animo van potentiële bewoners viel erg tegen. Momenteel zijn er zo’n 200 woningen gebouwd, terwijl er plannen waren voor 1480. Daarom worden enkele, oorspronkelijk voor wonen bestemde, wijken weer aan de natuur teruggegeven. De zogenaamde Rode Rups diende vanaf het begin als informatiecentrum voor de Blauwestad. Het infocentrum is inmiddels verplaatst naar het Havenkwartier, waarin ook een Brasserie is gekomen. Er is nog geen herbestemming voor het markante rode onderkomen gevonden. Er zijn geluiden dat de Winschoter brandweer er wel belangstelling voor heeft. De kleur is in ieder geval toepasselijk…

Uit cijfers blijkt echter dat het project wel degelijk een positieve kwaliteitsimpuls aan Oost-Groningen heeft gegeven door een zeer aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen en varen. De bestaande woningen rondom het meer en de ontsluitingskanalen hebben allemaal een meerwaarde gekregen door de mooie ligging. Dat ontdekten we toen we door een prachtig kanaaltje achter de huizen in Beerta voeren. Mooie huizen met vlonders en tuinen langs het water. Het sobere beeld dat bijna iedereen van Oost-Groningen had, veranderde hierdoor drastisch. Om mij heen hoorde ik geluiden van : “Hier goan we nog wel ains fietsen”.

Al varende vermaakte iedereen zich prima. Gezellige praatjes, mooie uitzichten, lekkere koffie met cake en een goede uitleg van gids Karel. Hij kreeg zelfs de Thesingers stil met zijn verhalen over vissen, de Beerster Chinees, middeleeuwse watervloeden en verdwenen dorpen en de geschiedenis van het Reiderland. Helaas moest hij de uitleg over de naam “Reide” schuldig blijven… Buiten was ruimte voor een vijftal personen en daar werd goed gebruik van gemaakt door degenen die behoefte hadden aan frisse lucht of een rustgevend rokertje. Bij de vele (fiets)bruggetjes moesten de buitenlui even door de knieën om hun hoofd niet te verliezen of te stoten. Au!

Voordat we het in de gaten hadden meerden we weer af in Midwolda en werden de trossen vastgelegd. Nadat menigeen de blaas geledigd had op het toilet aan de vaste wal, werd de terugtocht naar Thesinge aanvaard. Voor herhaling vatbaar, zo’n uitstapje, bedankt Janna!

Eén van de meevarende gasten
Roelie Karsijns

Ps: Hier vindt u een plattegrond van het Oldambtmeer en de verschillende woongebieden. Voor uitleg over de Reider Ae, neem dan hier een kijkje.   

NOABERSCHAP uitstapje

Vanmiddag hebben drie senioren gebruik gemaakt van mijn aangeboden dienst op  www.thesinge.com/noaberschap/ik-bied-aan/ (advertentienummer 678).

Rond half twee reed de "taxi" voor bij Roelie Dijkema, Jan Jansen en Jannie Ritsema. Op deze prachtige nazomerdag was ons einddoel, een visje eten in Termunten. De airco een beetje aan en rijden maar.

Ik had een prachtige route uitgestippeld via landweggetjes die je vaak links laat liggen, maar zeker de moeite waard zijn. We zijn door dorpjes, gehuchten en buurtschappen gereden die we vaak alleen maar kennen van bewegwijzeringsborden. Heeft u weleens een bezoek gebracht aan het prachtige natuurgebied Hoeksmeer? Het is een reservaat voor weide-, water- en moerasvogels. Schitterend! Langs kronkel weggetjes, tussen landerijen door, komen we via Garreweer, Appingedam, Jukwerd, Arwerd in Marsum. Voordat we de Mauritiuskerk uit de tweede helft van de 12de eeuw bezoeken, is het eerst tijd om iets te drinken. En wat is er nou mooier om met dit prachtige weer iets drinken op een plekje wáár je maar wilt. Ik heb zowel een koud drankje, als warme thee aan boord. Dus kofferbak open, krukjes eruit, glas gevuld met heet water, theezakje erin, een koekje er bij en samen genieten. Voor Roelie, Jan en Jannie een leuke verrassing. Daarna vervolgen we onze reis naar de afgebroken dorpen Weiwerd, Heveskes en Oterdum. Op Wikipedia kunt u een polygoonjournaal uit 1975 over Weiwerd bekijken. We nemen nog een kijkje op de pier van Oterdum, met aan de overkant de windmolens in Duitsland. Omdat het nog iets te vroeg is voor een heerlijk visje, maken we nog een omweg via leuke dijkweggetjes en dijkdoorgangen. En dan........visje eten in Termunten! Heerlijk, wat hebben we samen lekker gesmuld. Roelie, Jan en Jannie hebben mij dit etentje uit dankbaarheid en met heel veel plezier aangeboden. Nogmaals hartelijk dank! Wederkerigheid. Het is tijdens het pilot project 'de Verzoamelstee' al vaak genoemd. 

Met een goed gevulde maag gaan we nu weer langzamerhand huiswaarts. Samen kijken we terug op een schitterende middag. Wat Roelie, Jan en Jannie betreft, is het zeker voor herhaling vatbaar en daar sluit ik me helemaal bij aan. 

Als u ook een keer een uitstapje wilt maken, dan mag u altijd contact met me opnemen. Uiteraard mag u ook zélf een uitstapje aanbieden via  www.thesinge.com/noaberschap/ik-bied-aan/. De site geeft u ook de mogelijkheid om een dienst te zoeken. Noaberschap is mit mekoar en veur mekoar!

Dorpscoaches
Vanmorgen hebben we bezoek van Gerdien te Biesebeek en Fleur Groenhuyzen. Ze geven een presentatie over hun werk als dorpscoach.

Gerdien en Fleur zijn, samen met Marieke van der Woude, dorpscoach in de gemeente Ten Boer. Zij verrichten hun werk in en vanuit De Deel, die gevestigd is in het gemeentehuis. Dat doen ze samen met kwartiermaker Marian Scharft en secretaresse Marijke van der Veen.

In De Deel kunt u terecht met al uw vragen over opvoeden en opgroeien van kinderen, werk en uitkering, WMO voorzieningen en diensten. De dorpscoaches ondersteunen u bij het oplossen van uw vragen. Maar kunnen u ook, als u dat wenst, in contact brengen met instanties en personen die u verder kunnen helpen.
Er is een nauwe samenwerking met ketenpartners. U kunt hierbij denken aan de buurtpolitie, jeugdzorg, woningstichting, Verslavingszorg Noord Nederland, Lentis................
Met de presentatie en een kort filmpje hebben Gerdien en Fleur ons een kijkje gegeven in de keuken van De Deel, en hun werkzaamheden als dorpscoach. Het was een informatieve ochtend, waar we met veel plezier op terug kijken.
Bedankt Gerdien en Fleur!

Voor meer informatie over de dorpscoaches en of De Deel kunt u  een kijkje nemen op deze website.

Tot volgende week.

Bedankt Janneke
Gisteravond, vrijdag 26 april, gaf Janneke Vos een lezing in dorpshuis Trefpunt in Thesinge. Om acht uur was de zaal goed gevuld met belangstellenden en fans. Na een woord van welkom gaf Janna Hofstede het woord aan Janneke. 

Vol enthousiasme en met zichtbaar plezier stak Janneke van wal. Haar verhaal ondersteunend met prachtige foto's. Mooie plaatjes uit Roemenië, van het dorpje waar ze wonen, hun huis, stal/schuur en omgeving. En niet te vergeten de foto's van de vele honden die in Janneke's leven kwamen. Carla, Puppy, Zang en Taira.......iedere hond met zijn eigen verhaal. Vele honden in Roemenië hebben een hondenleven. Maar een aantal hadden geluk en werden liefdevol opgevangen door Janneke en haar man Ad, beide met een groot hondenhart. Dan heb je als hond dikke mazzel! Zo'n mazzel, dat Ad eens uitriep: "Ik wou dat ik haar hond was". En zo is de titel van Janneke's laatste boek geboren. Haar vijfde boek is afgelopen woensdag gepresenteerd in het Kielzog in Hoogezand-Sappemeer. Ik heb hem inmiddels gelezen. Prachtige verhalen, die een glimlach op m'n gezicht toverden.

Het was een avondvullend programma met mooie foto's, prachtige verhalen, hilarische anekdotes en vooral veel humor.
Het was een avond, waar zowel de bezoekers als Janneke, met heel veel plezier op terugkijken.
Een avond die een vervolg zal krijgen...........

Bedankt en tot ziens Janneke!

100.JPG

200.JPG
Ouderen in veilige handen
Het was een radiospotje die me begin dit jaar opmerkzaam maakte op de campagne "Het is eerder ouderenmishandeling dan je denkt". In de radio commercial zegt een oudere dame: "Dat mijn zoon mijn bankzaken regelt, wil toch niet zeggen dat hij mijn rekening ook mag plunderen? En hij scheldt altijd zo tegen me. Maar ja, als ik er wat van zeg, dan komt hij misschien wel nooit meer langs."

Het deed me terugdenken aan mijn werkzame tijd bij een bank en aan verhalen van notarissen. Maar ook mijn bezoekjes aan verzorgings- en verpleeghuizen kwamen in herinnering. 
Ik wist het zeker, ouderenmishandeling wilde ik onder de aandacht brengen. Ik heb contact gezocht met Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen. Dit is een onderdeel van Toevluchtsoord Groningen.

Vanmorgen is het zover. Ketenregisseur Grietje Nieland is onze gast en komt ons iets vertellen over ouderenmishandeling. 

Helaas was Marian Scharft, kwartiermaker van  'De Deel' in Ten Boer verhindert, maar ze had een goeie vervangster in de persoon van dorpscoach Gerdien te Biesebeek.
Beide dames, van harte welkom!

Ouderen horen in veilige handen. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Grietje heeft ons aan de hand van een presentatie en voorbeelden, met de neus op de feiten gedrukt. Naar schatting 200.000 ouderen boven de 65 jaar worden jaarlijks mishandeld. Bijvoorbeeld door partners, gezinsleden, familie, huisvrienden of zorgverleners.
Ook blijkt dat het in alle geledingen van de bevolking voorkomt. Huidskleur, arm of rijk, gelovig of atheïst, autochtoon of allochtoon, het maakt geen verschil.

Wat is ouderenmishandeling.pdf, welke vormen onderscheiden we en wat zijn de risicofactoren?

Tot slot laat Grietje ons aan de hand van een filmpje zien hoe ouderenmishandeling onverwacht, heel langzaam en zonder dat je het zelf wilt, je leven kan binnensluipen.

Het was een ochtend met emoties, en dat mag! Een ochtend die ons aan het denken heeft gezet. Een ochtend die ik niet had willen missen. "Een veilig thuis. Daar maken we ons samen toch sterk voor?"

Grietje doet dit zeker! Vol passie en met liefde voor haar medemens, heeft zij vanmorgen haar, soms schrijnende verhalen verteld.
Ouderenmishandeling stopt niet vanzelf. Maar naar elkaar luisteren en met elkaar praten is het begin.

Bedankt Grietje.

Ook wil ik dorpscoach Gerdien bedanken voor haar getoonde belangstelling.

Mensen die behoefte hebben om na te praten over vanmorgen, mogen altijd contact met me opnemen. Telefoon 050-3022475 of via mijn mail.

Voor alle vragen over huiselijk geweld, ook ouderenmishandeling, kun je contact opnemen met het Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen: 050 - 318 00 11




Grunneger woord van de week: SOPS
Als ik vanmorgen naar dorpshuis Trefpunt loop voor de themabijeenkomst denk ik: " Het is meertmoand, dialectmoand. Eltje Doddema komt straks 'veur poelegrap en oardeghaid' en dan ga ik vanmiddag mijn stukje in het Gronings schrijven". Maar mooi niet, daar zie ik toch van af. Proaten, lezen en dreumen ien t Grunnings is gain probleem, mor schrieven. Ik woag mie d'r hier nait aan. Nou oké, n beetje den. 

Eltje Doddema is naar Taisn gekomen 'veur poelegrap en oardeghaid'. Een interactieve lezing met als thema: Is er nog toekomst voor de Groninger streektaal? Eltje is zanger, componist en tekstschrijver van liedjes in het Gronings. Op alle mogelijke manieren probeert hij het Gronings onder de aandacht te brengen. Zelfs via twitter stuurt hij met regelmaat een tweet de wereld in met een Groningse zin, zoals: 'n Hond is een kostboar bezit, behaalve as t regent dat t schit'. Dit is nog niet zo moeilijk, maar die spelling en werkwoorden, man och man. Maar daarvoor kun je de broeslezzen op de  website van Eltje volgen. Daar kun je ook nog een Grunneger diktee maken. Toch maar eens proberen.

Eltje heeft ook mooie voorbeelden van Grunnegers die Nederlands proberen te spreken. Soms is het haalf put haalf regenwotter, zonder dat je het zelf door hebt.
Als je nieuwe Limburgse buren je uitnodigen voor een kopje koffie en je zegt als Grunneger: "Ik kan het nu niet wachten", dan weten ze echt niet waar je het over hebt. Maar komt de dag dat je op bezoek gaat, vraag dan niet: "Mag je hier wel wonen"? Je buren zullen je aankijken met een gezicht van, hoezo mag je hier wel wonen. Ik mag toch zelf weten waar ik woon. Ik betaal toch de hypotheekkosten. Had ik iemand in het dorp om toestemming moeten vragen ofzo?

Aan sommige Groninger woorden geven we een Nederlandse draai. Zo wordt schaats-schoats. Maar voor de oudere Groninger is schaats-scheuvel en laars geen leers, maar stevel. Eltje heeft ook een paar woorden die vallen in de categorie 'maaljoagerij'. Wat denk je van een 'navvelkraal' of 'lekkerroek'. Maar met 'sops' heeft hij echt de lachers op z'n hand.
Sops! nooit van heurt? Dat stait veur: strak om pokkel spanner. In het Nederlands zouden we zeggen, een strak truitje. 
Eltje zegt dat hai t nait zulf bedoacht het, mor k wait t nog wel nait.......wat denken joe?

Met een Grunneger zanger als gast wordt er natuurlijk ook gezongen. Eltje krijgt ons zo ver dat we samen de  'Streektoalrapfonie' rappen. (Bij de link, rechts onder 'bestanden' even op het pijltje klikken voor muziek) Wel har dat doacht. Wordt Eltje Doddema straks de Groninger Ruben Nicolai met de  'Golden Oldies' van 'de Verzoamelstee' ien Taisn? Moet ik het nog maar eens met hem over hebben.....haha 

Het was een schiere mörn. Een mörn mit een broesles Grunnegs, humor en muziek. Een mörn woar we mit veul plezair aan terug denken. Bedankt Eltje!


Fotografie, de kunst van het kijken
Vanmorgen weer vroeg naar dorpshuis Trefpunt om alles in gereedheid te brengen voor de themaochtend. Jan Mollema, mijn steun en toeverlaat voor het technische gedeelte, bied ook deze ochtend weer zijn helpende hand. In een kort ogenblik zijn alle nodige apparaten aangesloten, gekoppeld en klaar voor gebruik. Bedankt Jan!

Op deze themaochtend komt dorpsgenoot Gerard Kingma een presentatie geven over fotografie.
Gerard is reis- en natuurfotograaf. Hij heeft met zijn foto's al vele onderscheidingen ontvangen en daarnaast wordt zijn werk regelmatig geëxposeerd en gepubliceerd. Vanmorgen heeft u werk van Gerard kunnen zien, maar mocht u dat jammer genoeg hebben gemist, dan kunt u nog altijd een bezoekje brengen aan  zijn website.

Na een woord van welkom geef ik het woord aan Gerard en hij begint zeer enthousiast met zijn verhaal. Als toehoorder merk je al gauw dat fotografie zijn lust en zijn leven is. Maar niet alleen dat, hij weet de kunst van het fotograferen ook op een leuke, eenvoudige manier over te brengen. Deze ochtend geen uitleg over ingewikkelde zaken als diafragma, ISO of sluitertijd, nee deze ochtend gaat het over compositie.
Compositie is een sleutelbegrip voor het maken van mooie foto's.  Dé manier, hoe de diverse elementen in de foto zich verhouden tot elkaar en tot het beeldkader. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Velen denken dat wanneer de fotograaf een mooie, dure en grote camera heeft, mooie foto's een vanzelfsprekendheid is.
Zo vertelt Gerard een leuke anekdote. "Een columnist en een fotograaf komen met elkaar in gesprek. Zegt de columnist: "De foto's die jij maakt vind ik prachtig, jij moet wel een hele mooie, grote, dure camera hebben". Zegt de fotograaf: "De stukjes die jij schrijft vind ik geweldig, dat ligt vast aan je mooie, grote, dure typemachine(toetsenbord)".

Aan de hand van een foto leert Gerard ons kijken.
Stap voor stap kijken, hoe we van een, zo op het eerste gezicht mooie foto, een foto met meer rust en diepte kunnen maken.
Een foto, die je echt het gevoel en de indruk geeft van het moment dat je de foto maakte.
En tussen dat moment en de foto, gaat het vaak mis.

Als je een mooie foto wilt maken, kijk en kies dan wat je wilt laten zien en laat al het andere weg. Kies zo weinig mogelijk elementen. Maak als het ware een uitsnede van de werkelijkheid. Bepaal je aandachtspunt, het eerste waar je ogen naar getrokken worden. En het is belangrijk waar je je aandachtspunt in de foto neerzet. Links, rechts, in het midden, het maakt een groot verschil. 
Ook diepte aanbrengen in een foto geeft iets extra's. Plaats bijvoorbeeld een tak, boom, muurtje, kind, steen of wat dan ook op de voorgrond. Zo vorm je een weloverwogen compositie en dit is de sleutel voor een prachtige foto.

Met de kennis die we nu hebben, kijken we met heel andere ogen naar onze meegebrachte foto's. Nu pas zien we te veel en soms storende elementen. Ook ontdekken we, dat ons aandachtspunt beter op een andere plaats had kunnen staan. Dan was de foto nog mooier geworden en was de werkelijkheid nog beter tot zijn recht gekomen.

Dat onze senioren met hun tijd meegaan, blijkt ook vanochtend maar weer. Ik heb een paar foto's laten afdrukken, maar enkele senioren komen met een lachend gezicht binnen met hun tablet of usb stick. Voor hen is foto's afdrukken maar ouderwets en van vervlogen tijden. Zij gaan met de tijd mee en maken hun eigen fotoboek of gaan dit binnenkort doen. De 'helpende handen' zijn hen hierbij tot steun. GEWELDIG! 

Het was een prachtige leerzame ochtend, waar zowel Gerard als de bezoekers met veel plezier op terug kijken.
Hartelijk dank Gerard dat je deze ochtend een presentatie wilde houden voor 'de Verzoamelstee'.

In de laatste Garmer & Thesinger Express heb ik al gemeld dat deze ochtend een vervolg krijgt.
De bedoeling van Gerard en mij is om op een zaterdag een 'workshop fotografie' te organiseren.
Inmiddels hebben vijf personen belangstelling getoond. 
Binnenkort op Thesinge.com en/of in de Garmer & Thesinger Express, meer informatie over datum, tijdstip en kosten van de 'workshop fotografie'.
Voor vragen of als jij je ook al wilt aanmelden, stuur dan even en mailtje naar Janna Hofstede

Tot volgende week op de inloopochtend.


Themaochtend met goudenrandje
De sneeuwbuien van gisteravond hebben het landschap wit gekleurd. Een mooie sfeer om op deze themaochtend aan de slag te gaan met het maken van een kerststukje. Maar voordat het zover is, eerst even een paadje vegen voor de bezoekers. In de tussentijd komt Heina met kistjes mos, groen, hulst, roosjes, kerstballen, takjes, snoeischaar, mesje enzovoort, richting Trefpunt.
Samen gaan we aan de slag met tafels en stoelen en zetten alles klaar voor ontvangst van de bezoekers.
Terwijl de kerstklassiekers door het Trefpunt galmen komen de bezoekers binnen met bakjes, schaaltjes en andere benodigdheden. Ze hebben er zichtbaar zin in.
Geen wonder, want vandaag 12-12-'12 heeft de themaochtend een goudenrandje. 
Vandaag viert Roelf zijn verjaardag!
Nee, ik ga niet verklappen hoe oud hij is geworden. Maar geloof me als ik zeg: "Dat zou je hem beslist niet geven."
Op deze bijzondere datum laten we Roelf zijn verjaardag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.
Felicitaties richting Roelf worden onderstreept met mooie woorden en Jacob houdt een prachtige speech.
Uit volle borst wordt er voor hem gezongen en zichtbaar ontroerd neemt Roelf enkele cadeautjes in ontvangst.
Van zijn kant trakteert Roelf ons deze ochtend op koffie/thee met heerlijk gebak. Voor Roelf een bijzondere verjaardag, waar wij deelgenoot van mogen zijn en samen met veel plezier op terugkijken.

Deze ochtend hebben we Heina uitgenodigd om samen met ons een kerststukje te maken. Het meegebrachte bakje of schaaltje wordt door Heina op vakkundige wijze voorzien van oase. We kunnen nog veel leren, want zelfs de manier waarop oase wordt geplaatst heeft al een reden. Stap voor stap gaan we aan de slag en zien ons kerststukje steeds mooier worden.
Dat Heina dit vaker heeft gedaan blijkt wel uit de tips en trucs die ze de aanwezigen geeft.
Ik zie de mensen genieten en sommigen zijn verbaasd van hun eigen creativiteit. Het eindresultaat ziet er prachtig uit. 
Bedankt Heina dat je op deze creatieve manier hebt willen bijdragen aan een themaochtend van 'de Verzoamelstee'. 

Met vereende krachten ruimen we de boel weer op. Zo komt er een einde aan een prachtige themaochtend met een goudenrandje. Blij en dankbaar keren de bezoekers huiswaarts. 
Demonstratie wilgentenen vlechten
Vanmorgen rond half tien hadden 14 bezoekers zich verzoamelt in dorpshuis Trefpunt. Zij kwamen voor een demonstratie wilgentenen vlechten. En daarvoor had ik Hinderikus en Aaltje Kooistra uitgenodigd.

Voor de oud Thesingers geen onbekenden en dat bleek ook wel toen men elkaar zag. "Moi Aaltje, hou ist?" "Moi Hinderikus, moi Roelf". "Dus u woont in het huis van oom Jan en tante Trui, wat leuk". Voor Hinderikus en Aaltje was deze ochtend meer dan een demonstratie wilgentenen vlechten geven. Het was ook oude bekenden ontmoeten en kennis maken met, voor hen, nieuwe Thesingers. Onder het genot van een kopje koffie of thee kwamen de verhalen los.

Maar.....hoe zit dat eigenlijk met wilgentenen vlechten? Als eerste verteld Aaltje ons iets over de griendbouw. Hoe zwaar het werk is en dat mannen vroeger een week van huis waren om in de grienden te werken. Gelukkig blijft Hinderikus dichter bij huis, want hij verbouwd zijn eigen wilgentenen achter de boerderij. Eerder haalde men de takjes voor vlechtwerk bij de teenboeren in het Zuid-Hollandse Schoonrewoerd. Samen met vriend Ad Langereis, heeft Hinderikus het oude ambacht geleerd in Alblasserdam. Als het een keer tegen zat zei hun leermeester: "Blijven vlechten!" En, "dit moet je altijd goed onthouden, voor twee, achter één".
Er zijn 500 verschillende soorten tenen, waaronder Belgisch rood en Frans geel.Ook de rode kornoelje, die sommigen wel in de tuin hebben, kun je prima gebruiken voor vlechtwerk. Op deze manier kun je ook werken met verschillende kleuren. Ik kan hier nog veel vertellen,maar dat ga ik niet doen.
Ik verwijs u met plezier naar een  filmpje over een mandenmaker. En op  deze site kunt u alles lezen en zien over allerlei vormen van vlechten met wilgentenen. 
Alle bezoekers ontvangen een zelf gevlochten hanger, waarin we vetbollen of pindanetjes kunnen doen voor de vogels. Een mooi gebaar, dat erg wordt gewaardeerd. Samen kijken we terug op een gezellige informatieve ochtend, vol met humor, anekdotes, grappen en grollen. Aaltje en Hinderikus, BEDANKT!

Verzoamelstee 007 - kopie.JPG
Aaltje en Hinderikus Kooistra

Verzoamelstee 008 - kopie.JPG
Demonstratie wilgentenen vlechten

De wereld van Hyves, Facebook en Twitter
2 mei, de eerste woensdag van de maand, onze vierde themaochtend.

Vanmorgen had jong en oud zich 'verzoamelt' in Trefpunt voor de themaochtend over Hyves, Facebook en Twitter.
Nationaal MediaCoach Tet Luursema en haar collega Annelies Barelds waren onze gasten. Naast MediaCoach is Tet Luursema Specialist Educatie bij de bibliotheken in de Gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Loppersum en Ten Boer.

Tet Luursema neemt ons deze morgen mee op de digitale snelweg. Ze vertelt hoe leuk deze digitale wereld is, maar wijst ons ook op de 'online voetafdruk'. Alle aanwezigen maken op de een of andere manier gebruik van een medium. Een mooi hulpmiddel voor massacommunicatie. Voor de een is dat een mobiele telefoon, voor de ander een iPad, tablet of navigatiesysteem. En met sommige van deze nieuwe media begeven we ons op de digitale snelweg van Hyves, Facebook, Twitter, Linkedln en/of YouTube.
Je kunt er veel plezier aan beleven. Want zeg nou zelf, het is toch prachtig dat deze flashmob van 'TheSingers' op YouTube staat?
En omdat het zo leuk is wil ik u deze ook nog graag laten zien. Was alles maar zo mooi en onschuldig!
Helaas is er ook een keerzijde aan deze digitale wereld. Laat u/je niets wijsmaken! Surf safe!
Het was een leuke ochtend waarop Tet Luursema ons enthousiast meenam in een wereld die voor sommigen nog onbekend was en waar anderen al lange tijd veel plezier aan beleven.
De definitie van mediawijsheid blijft overeind:
'Het is het geheel van kennis, mentaliteit en vaardigheden waarmee de burger zich bewust, kritisch en actief beweegt in een complexe veranderende fundamenteel gemedialiseerde wereld'.


Notaris over erven, schenkingen en volmachten
Vandaag, 4 april, de eerste woensdag van de maand, onze derde themaochtend.

Vanmorgen spreekt notaris J. Hunderman, van Emmius Notarissen vestiging Ten Boer, over erven, schenkingen en volmachten.

Om half 10 mag ik, naast de notaris, 27 belangstellenden welkom heten. Een prachtige opkomst. Deze morgen toonden ook 2 bewoners uit Ten Boer en 1 bewoner uit Garmerwolde hun belangstelling. Bovendien had een trouwe bezoekster een vriendin meegenomen. Erg leuk.

Notaris Hunderman neemt het stokje over en verteld voor de pauze enthousiast over het oude erfrecht, en het nieuwe erfrecht dat per 1 januari 2003 van kracht is. Om het niet ingewikkelder te maken dan het is, gebruikt hij in zijn voorbeelden steeds dezelfde situatie en maakt tekeningen om het geheel te verduidelijken.
Na de pauze wordt gesproken over schenkingen en volmachten. Voor de aanwezigen is er voldoende ruimte voor vragen en daar wordt ook gebruik van gemaakt. U zult begrijpen dat ik hier niet het hele verhaal van vanmorgen neer kan zetten. Bovendien is het zo complex, dat ik me hier ook niet waag aan uitspraken over wilsrechten, legitieme portie en tweetrapsmaking bij gescheiden ouders. Voor informatie, en om het nog eens door te lezen, verwijs ik u graag naar de site van Emmius Notarissen. Wat kunt u doen als u uw erfenis wilt regelen? Wat kun je verwachten als je een erfenis moet afwikkelen?  Wil je een scheiding, maar ook het nieuwe begin goed regelen, kijk dan hier. Bij een scheiding is ook een testament een aandachtspunt. Aan de hand van dit voorbeeld zal blijken waarom. Er zijn een aantal redenen om te schenken. Wat u kunt doen als ouders of ouderen hun zaken financieel niet meer op orde hebben, leest u hier. Zoals u merkt zijn we vanochtend voorzien van veel nuttige informatie. We zijn ook tot de conclusie gekomen dat het goed is om toch eens stil te staan bij zaken waar we liever niet aan denken. En dat een bezoekje aan de notaris zinvol kan zijn en sommigen rust kan geven. Metelkaar kijken we terug op een leuke zinvolle ochtend, waar we notaris Hunderman hartelijk voor bedanken.

Sociale Verzekeringsbank en de AOW
7 maart, de eerste woensdag van de maand, onze tweede themaochtend.

Vanmorgen om half 10 hadden 17 Thesingers en een belangstellende uit Woltersum, zich in Trefpunt 'verzoamelt' voor de themaochtend over de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de AOW.

Twee voorlichters van de SVB, de heer Wieger Westra en mevrouw Fera Kuiper, gaven informatie over de SVB in het algemeen, de AOW en de gebruiksmogelijkheden van de digitale kanalen met de SVB. Tijdens de presentatie kwamen verschillende zaken aan bod. Voor de pauze vertelde Fera Kuiper het een en ander over de activiteiten van de SVB en gaf zij uitleg over de AOW. Vragen die zij in haar presentatie aan de orde bracht waren onder andere; Wat doet de SVB voor u?' 'Wanneer krijgt u een AOW-pensioen?' 'Hoe is het bedrag opgebouwd?' U kunt het hier nog eens nalezen. Mensen die een gekorte AOW en verder geen of weinig inkomen hebben kunnen eventueel in aanmerking komen voor een aanvulling van de overheid. Deze regeling wordt de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO-aanvulling) genoemd. Ook een aandachtspunt was, dat de toeslag op AOW-pensioen stopt per 2015. Voor meer informatie klik hier. Na de pauze nam Wieger Westra ons mee naar de digitale kanalen van de SVB. Op www.svb.nl vindt u alle informatie over de regelingen die zij uitvoeren. Hier kunt u ook terecht voor aanvragen, wijzigingen en raadplegen van uw gegevens. U heeft dan wel uw DigiD nodig, uw persoonlijke inlogcode voor diensten van de overheid. Heeft u geen DigiD of is deze niet meer geactiveerd, dan kunt u die aanvragen of activeren via de site www.digid.nl. Bent u benieuwd hoeveel AOW én aanvullend pensioen u via uw werkgever(s) tot nu toe heeft opgebouwd? Ga dan even naar www.mijnpensioenoverzicht.nl. Zoals u merkt, zijn we deze ochtend voorzien van veel informatie.
 
Na een dankwoord van mijn kant en een klein presentje voor de voorlichters kwam er een einde aan deze leuke themaochtend.

verzoamelstee 012 - kopie.JPG



verzoamelstee 004 - kopie.JPG




Voorlichtingsbijeenkomst Sociale Verzekeringsbank over de AOW
7 maart 09.30 uur in Trefpunt:
Voorlichter W.J.H. Westra van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) Groningen geeft informatie over de AOW en de digitale kanalen van de SVB. Toegang gratis. Consumptie voor eigen rekening.

Informatie OV-Chipkaart
1 februari, de eerste woensdag van de maand, onze eerste informatieve ochtend.

Voorlichter Koert Hengeveld van het OV-bureau Groningen Drenthe gaf de 19 aanwezigen informatie over de OV-chipkaart. In de pauze kon men de eigen meegebrachte OV- chipkaart opladen via een mobiel oplaadapparaat. Ook was er belangstelling voor aanwezig informatiemateriaal.
In en na de pauze werden er vragen beantwoord en reikten de bezoekers elkaar tips aan.

Veel informatie over de OV-chipkaart kunt u vinden via onderstaande sites.
Verzoamelstee: Archief
Foto van de maand
Molen ThesingeCRW.jpg
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Verzoamelstee verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Verzoamelstee